Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенку не впустили на передачу техніки для військових: деталі

  • 05.10.2024, 18:05
  • 236

Порошенко привіз у Миколаїв обладнання для моніторингового центру «Ай-Петрі», але за вказівкою згори його не пустили на передачу техніки

Фото із сайту Євросолідарності
Фото із сайту Євросолідарності

Петро Порошенко під час поїздки на південний напрямок привіз партію обладнання для моніторингового центру «Ай-Петрі СВ», який має забезпечувати повітряне прикриття для наших військових. Як розповів пʼятий Президент, подібні проєкти вже реалізовані на інших напрямках — зокрема, на Донецькому і Запорізькому. Сьогодні мав стартувати такий проєкт у Миколаєві - однак за вказівкою згори Порошенка не пустили на обʼєкт.

«Ми вже в Україні, в Миколаєві, хоч ще позавчора мали важливі зустрічі в Брюсселі. Сьогодні тут має розпочатись робота моніторингового центру „Ай-Петрі“ за участі Військово-Морських сил та корпусу морської піхоти. Прикриватимемо Південь — Миколаїв, Херсон та Одесу. Для виконання цієї задачі ми, за свій рахунок, привезли обладнання для моніторінговаого центру, щоб негайно запустити його координацію з комплексами протидії засобам технічної розвідки та РЛС. Але вперше за 2,5 роки нам наголосили, що обладнання беруть, а Порошенка не допускають. Це роблять представники Служби безпеки України. Беззаперечно, що це порушення закону, проте, перш за все, це порушення здорового глузду», — наголосив пʼятий президент.

Таке враження, каже Порошенко, що в Україні існує дві Служби Безпеки: «одна, де працюють справжні герої, що знищують інфраструктурні та енергетичні центри на території російської федерації, а також беруть участь в унікальних військових операціях. Її офіс знаходиться на Володимирській. Друга, що уособлює собою найгірші традиції КГБ. Місце, де служать їхні нащадки. Її центр розташований на Банковій. І замість того, щоб захищати країну, вони готуються до виборів. Замість того, щоб забезпечувати єдність, вони розколюють суспільство: стежать за громадськими активістами, перешкоджають роботі журналістів та атакують опозицію».

«Звичайно, що ми не будемо штурмувати військову частину, а просто підпишемо акти передачі обладнання. Моніторинговий центр працюватиме, комплекси „Ай-Петрі“ виконуватимуть своє бойове завдання, обладнання ми поставлятимемо. Але ті тилові щурі будуть нести відповідальність згідно закону», — переконаний пʼятий президент.

У листопаді минулого року Петро Порошенко повідомив про інвестування 150 млн грн в розробку новітньої системи протидії засобам технічної розвідки, яку згодом назвали «Ай-Петрі СВ». Наразі фінансування проєкту перевищило 200 млн грн, на фронт передали вже чотири десятки комплексів.

«Це не тільки і не стільки РЕБ. Це вже кібербезпека, яка має унікальні властивості, розроблена фахівцями нашої команди — програмістами, інженерами. Сьогодні нічого подібного немає ні в Збройних Силах України, ні у противника. Але ми налагодили вже серійне виробництво. Ми за цей дуже короткий термін пройшли усі види випробувань Генерального штабу і поставили його на озброєння. Офіційно він був прийнятий», — повідомив Порошенко.

Схожі новини