Передплата 2024 «Добрий господар»

«Лікарня обслуговує 65 тисяч пацієнтів на рік, не в усіх батьків є змога поїхати на авто»

Медики ініціювали петицію, аби до лікарні «ОХМАТДИТ» запустили маршрутку

Фото: пресслужба Центру дитячої медицини лікарні Охматдит
Фото: пресслужба Центру дитячої медицини лікарні Охматдит

У Львові триває збір підписів за е-петицію про відновлення автобусного маршруту до Центру дитячої медицини (лікарні «ОХМАТДИТ»), що по вулиці Лисенка, 31. Востаннє такий громадський транспорт курсував до лікарні ще в 2016 році. Він був експериментальним. І не прижився… Та батькам, які лікують в «ОХМАТДИТі» своїх дітей, від цього не легше. Їм нічим добратися до медзакладу. Йти пішки з вулиці Личаківської - ще той квест, доводиться долати не легкий підйом до Лисенка…

Петицію опублікували 20 травня. Наразі вона набрала 310 голосів з 500 необхідних, до фінішу голосування залишилося 29 днів.

Медики кажуть, лікарня обслуговує 65 тисяч пацієнтів на рік, не в усіх батьків є змога поїхати туди на власному автомобілі.

«Батьки дітей, яким необхідна медична допомога, мають складнощі з доступом до закладу через відсутність громадського транспорту по вулиці, що веде до лікарні. Це створює значні труднощі для батьків, особливо тих, у кого немає власного транспорту, — йдеться у петиції. — Запуск маршруту громадського транспорту до дитячої лікарні дозволить батькам з легкістю дістатися до закладу, забезпечуючи швидкий та зручний доступ до медичних послуг. Окрім цього, цей маршрут буде зручним і для туристів Львова, які захочуть відвідати гору „Високий замок“ чи парк. Також у цьому районі міста функціонує кілька закладів освіти, офіс регіонального телеканалу „Суспільне“. Користуватись маршрутом зможуть працівники цих структур, студенти та мешканці прилеглих вулиць».

«Збільшилась кількість пацієнтів із прифронтових областей України»

Автори петиції вважають, що міській владі не час аргументувати війною і економити на соціально важливих маршрутах. Здоров‘я дітей — важливіше.

«Цей маршрут є також соціально-необхідним, оскільки з початком повномасштабної війни до нашої лікарні поступає багато дітей із прифронтових зон країни, внутрішньо переміщених осіб, яким важко добиратися до лікарні. Тому, просимо віднайти кошти в бюджеті міста, як витрату на критичні об'єкти та знайти можливість запровадити обіцяний вами маршрут», — наголошує співавторка петиції Галина Продан.

«Для нашого Центру важливо, аби маленькі пацієнти мали змогу комфортно доїжджати до шпиталю і мати доступ до якісних медичних послуг. З початком повномасштабного вторгнення у нас збільшилась кількість пацієнтів із прифронтових областей України. Також наша лікарня приймає багато діток із області. А зараз ця кількість зросла, оскільки ми стали надкластерною дитячою лікарнею, яка надає різнопланову медичну допомогу. Тож громадський транспорт — необхідність. Просимо усіх долучитись до підписання петиції», — наголосила у коментарі для «ВЗ» медична директорка Центру дитячої медицини (лікарні «ОХМАТДИТ») Марта Яцула.

Журналіст «ВЗ» звернулася по коментар до керівництва управління транспорту та зв‘язку Львівської міської ради. Ситуація з громадським транспортом у Львові критична — з 17 червня на лініях курсує на 21 автобус менше: літній сезон, брак водіїв у зв‘язку з мобілізацією… Чи є перспектива у петиції від медиків ОХМАТДИТу"?

«Час від часу у Львові піднімають питання запуску рейсового автобуса до ОХМАТДИТу, — розповів начальник управління транспорту та зв‘язку Львівської міської ради Орест Олеськів. — У 2016 році туди пустили від „Форуму“ один автобус. Але поліція не погодила роботу маршруту, бо по техніці безпеки на дорозі до лікарні є нахили… Автобус тоді їздив лише місяць».

Орест Олеськів відверто сказав, що сумнівається, що тепер поліція теж погодить роботу маршрутки. Та і на транспорті нікому їздити — водії зараз в шаленому дефіциті. Ледь вистачає на обслуговування тих маршрутів, що є. Тож ідея запуску маршрутки до лікарні - проєкт точно не цього року.

Схожі новини