Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Екзоти з харківською «пропискою»

Доктор сільськогосподар­ських наук із Харкова Сергій Авраменко вирощує незвичні для українського клімату фрукти

Нинішнього сезону добре вродив інжир. Фото Сергія Авраменка.
Нинішнього сезону добре вродив інжир. Фото Сергія Авраменка.

«2010 року ми з дружиною їздили у Крим. Там уперше ску­штували свіжий інжир. І захоті­лося виплекати його вдома», — розповідає пан Сергій.

Щоб пристосувати смоків­ницю до кліматичних умов Хар­ківщини, знадобилося 15 років. За цей час випробував близько 100 різних сортів, відпрацьову­вав різні технології вирощуван­ня. Були помилки, невдачі. Але є результат — нинішнього сезо­ну вдалося зібрати урожай. Тож роботу продовжуватиме.

Оскільки згадана культура чутлива до холодів, то зараз ен­тузіаст експериментує з різни­ми методами укриття на зиму. Вирощував південного гостя кущем, адже в нашому регіоні він не росте у формі дерева.

Серед сортів, які успішно адаптувалися до місцевих клі­матичних умов, — пізньостиглі та самозапильні Золотистий, Магарацький і Чикаго Харді. Є також кілька різновидів, що мо­жуть добре прижитися в май­бутньому (зокрема ті, які дають плоди на прикореневій порослі без укриття на зиму).

За словами Авраменка, ін­жир реально вирощувати й у горщиках на сонячних підвікон­нях. За таких умов він дозріває раніше, ніж просто неба та вро­жаїть двічі на рік.

Окрім того, в чоловіка рос­туть апельсини, мандарини, лимони, лайми, а також мара­куя.