Екзоти з харківською «пропискою»
Доктор сільськогосподарських наук із Харкова Сергій Авраменко вирощує незвичні для українського клімату фрукти
«2010 року ми з дружиною їздили у Крим. Там уперше скуштували свіжий інжир. І захотілося виплекати його вдома», — розповідає пан Сергій.
Щоб пристосувати смоківницю до кліматичних умов Харківщини, знадобилося 15 років. За цей час випробував близько 100 різних сортів, відпрацьовував різні технології вирощування. Були помилки, невдачі. Але є результат — нинішнього сезону вдалося зібрати урожай. Тож роботу продовжуватиме.
Оскільки згадана культура чутлива до холодів, то зараз ентузіаст експериментує з різними методами укриття на зиму. Вирощував південного гостя кущем, адже в нашому регіоні він не росте у формі дерева.
Серед сортів, які успішно адаптувалися до місцевих кліматичних умов, — пізньостиглі та самозапильні Золотистий, Магарацький і Чикаго Харді. Є також кілька різновидів, що можуть добре прижитися в майбутньому (зокрема ті, які дають плоди на прикореневій порослі без укриття на зиму).
За словами Авраменка, інжир реально вирощувати й у горщиках на сонячних підвіконнях. За таких умов він дозріває раніше, ніж просто неба та врожаїть двічі на рік.
Окрім того, в чоловіка ростуть апельсини, мандарини, лимони, лайми, а також маракуя.