Передплата 2024 «Добре здоров’я»

З Леокарт, якими не користуються пасажири, зникають кошти?

Львів‘янин Андрій Маринюк переглянув баланс і жахнувся: замість понад сто гривень — на картці лише 5

Фото ЛМР
Фото ЛМР

«Електронний квиток львів'ян неприховано грабують. Маю картку Леокарт, якою не користуюся, бо оплачую за проїзд абонементом. На Леокарт завжди на рахунку є щонайменше 80−100 гривень, картку поповнив на 190 грн. Вирішив скористатись цим чудом техніки та перевірити баланс. Виявилось, на ній всього 5 грн. Невже з'їздив? Та ні. На картці дружини, яка теж зазвичай лежить без діла з поповненим балансом, теж 5 грн», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці львів‘янин, журналіст Андрій Маринюк.

Планує написати заяву в поліцію щодо крадіжки коштів.

«Олег Забарило, не поясните, куди діваються гроші з карток, якими не користуються, — емоційно висловився Андрій Маринюк. — Може, варто вже якісь санкції запроваджувати?».

Такі випадки — не поодинокі. У коментарях під постом Андрія Маринюка користувачі Леокарт теж нарікають на списування коштів з карти, коли нею не користуються. Кажуть про баланс 3−5 гривень, коли на рахунку було понад сто…

Головна проблема — відстежити рух коштів на Леокарт не можливо, оскільки досі немає мобільного застосунку е-квитка. Застосунок обіцяють наприкінці року, хоча він мав працювати ще з червня. Немає застосунку — немає доказів. Тому тут є широке поле для того, аби пасажир не міг довести поїздку та списані за неї кошти.

«У мене просто вкрали приблизно 200 гривень, а які суми вкрали з карток львів'ян загалом, якщо в міській раді звітують про 400 тисяч проданих карток?», — продовжує розмову Андрій Маринюк.

Директор ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк сказав у коментарі для «ВЗ», що насправді кошти з транспортних карток не зникають, просто львів'яни не завжди пам’ятають про усі свої поїздки в громадському транспорті. Часом користуються то картками, то іншими способами оплати.

«Львів'яни не контролюють свої поїздки, — запевнив мій співрозмовник. — Гроші нікуди не зникають, а списуються за поїздки. Львів'яни поповнюють карточку та забувають. А коли згодом перевіряють баланс, то бачать списані гроші. На ЛКП „Львівавтодор“ можуть перевірити будь-яку операцію з оплати по Леокарт. Показує списані поїздки і по нашому, і по середньоєвропейському часу. Баланси скаржника Андрія Маринюка сходяться, з його карточкою все гаразд. Усі поїздки підтверджені».

«На жаль, без мобільного додатка е-квитка пасажиру міста Львова складно довести, що не користувався карточкою, — каже для „ВЗ“ експерт з питань транспорту Назарій Коробович. — Вся система така, аби кошти на карточці були не на виду та поза контролем. Поповнив рахунок Леокарт, а за місяць-два на рахунку символічна сума. Якщо звернутися до „Львівавтодору“ за звітом щодо поїздок, то вони, звісно, нададуть цифри, дати, години… Але це формальний звіт для замилювання очей. Пасажир ніяк не доведе, що він не користувався карточкою і що його дурять. „Львівавтодор“ завжди матиме аргументи: ви могли карточку передати другу, родичу, чи їздили, але не пам’ятаєте».

Схожі новини