Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Буває лише в 1% дітей: у Львові прооперували юнака із рідкісною патологією

  • 19.09.2024, 15:45
  • 567

Хірурги Центру дитячої медицини лікарні «Охматдит» успішно прооперували 17-річного хлопця із рідкісною патологією, яка буває лише у 1% дітей — кістою урахуса

Фото із соцмереж Центру дитячої медицини. Лікарні "Охматдит"
Фото із соцмереж Центру дитячої медицини. Лікарні "Охматдит"

17-річний Володимир — зі Львова. Хлопець звернувся до медиків зі скаргами на гнійні виділення із пупка та періодичний біль у цій ділянці. Симптоми з’явилися протягом останніх кількох місяців. Відтак фахівці зробили аналізи, ультразвукове та рентгенконтрастне дослідження і зʼясували — це кіста урахуса. Після першого звернення хлопцю призначили консервативне лікування, яке мало тимчасовий позитивний ефект. Пізніше хірурги здійснили оперативне втручання.

Урахус — це трубчаста структура, що утворюється в ембріона, який розвивається в утробі матері. Він з'єднує пуповину з сечовим міхуром до народження. Після народження урахус зазвичай скорочується (редукується) у невелику зв’язку.

Кіста урахуса — це вада ембріонального розвитку (вроджена патологія), при якому в сечовій протоці відбувається утворення замкнутої порожнини, що містить серозну рідину.

Операція минула успішно.

«Ми зробили дитині консервативне лікування, яким перевели кісту у „холодний“ період, після чого змогли безпечно здійснити оперативне втручання. Під час нього ми висікли кісту та залишкові тканини незарощеної сечової протоки, які скерували на патогістологічне дослідження, і вже за кілька днів отримали підтвердження нашого діагнозу», — розповів хірург Олег Содома.

Післяопераційний період у пацієнта минув без ускладнень, хлопець поїхав додому на другу добу після втручання.

«Загалом кіста урахуса є досить рідкісною патологією, проте протягом останніх місяців у нас було кілька схожих випадків діагностики та лікування цієї патології у дітей підліткового віку. Якщо Ви помітили у своєї дитини (будь-якого віку) схожі скарги та симптоми, рекомендуємо одразу звертатися на консультацію до дитячого хірурга», — додала хірург Тетяна Катринець.

Схожі новини