Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ідеш з великою валізою на море — купи у комунальному транспорті квиток для багажу!

У Львові за валізу вищу 60 сантиметрів, яка «їде зайцем», можна отримати 300 гривень штрафу

Фото ЛМР
Фото ЛМР

До редакції «ВЗ» звернулася 24-річна львів'янка Олена Шалаховська, яка у трамваї № 4 заплатила 300 гривень штрафу за те, що не придбала квиток для своєї валізи. Жінка їхала з Сихова на залізничний вокзал, на зупинці «Ринок Шувар» в салон зайшла група контролерів.

«Їхала на море, мала з собою компактну валізу, яку добре примостила біля свого крісла і вона нікому не заважала. Контролери перевірили мій електронний квиток і сказали, що я не подбала про оплату за валізу. Тобто моя валіза „їде зайцем“, — розповідає постраждала пасажирка. — За мить контролер витягнув лінійку і поміряв валізу, яка стояла біля мого крісла вертикально. Спитали, що везу. Контролер сказав, що висота моєї валізи — 63 сантиметри, а допускається без квитка валіза або ручна поклажа висотою 60 сантиметрів. Пояснила, що вперше чую про квиток за багаж, але це не переконало контролерів. Заплатила 300 гривень штрафу, хоча вибачилася за незнання правил і пропонувала при них оплатити за багаж».

Керівник ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк пояснив у коментарі для «ВЗ», що за великі валізи треба платити в транспорті, незнання законів не звільняє від відповідальності. На валізи та дорожні об'ємні сумки вищі 60 сантиметрів треба купувати квиток в усьому комунальному транспорті — трамваях, тролейбусах, автобусах та маршрутках. Це передбачено в законодавстві. Раніше пасажири зловживали, бо служба контролю працювала лише в електротранспорті і нагадувала правила перевезення багажу. Тепер контролери перевіряють квитки і в маршрутках, тож штрафують тих, хто не придбав квиток для габаритної валізи. Квиток для валізи коштує стільки ж, як для дорослого пасажира: готівка — 20 гривень, якщо платити карткою Леокарт — 13 грн. Якщо пасажир їде з двома чи трьома великими валізами — квиток треба купувати для кожної.

«У 2021 році ухвалено рішення виконкому, де є пункт про правила перевезення багажу, — продовжує розмову Микола Власюк. — За довгі предмети у понад 150 сантиметрів треба платити, за спаковані лижі — теж. Але є винятки: люди на кріслах колісних, діти в колясках. Люди з особливими потребами та маломобільні пасажири не оплачуть за свої коляски».

Микола Власюк каже, що контролери в середньому виписують 2−2,5 тисячі штрафів безбілетникам. Найчастіше штрафують кур'єрів, які перевозять товари у великих рюкзаках квадратної форми. Керівник ЛКП «Львівавтодор» вважає, що львів'янам не варто надто осуджувати правила перевезення багажу, інакше міські маршрутки перетворяться на вантажний транспорт…

«Найбільше наші контролери штрафують в автобусних маршрутках, — наголошує Микола Власюк. — Люди не звикли до штрафів ручної поклажі у маршрутках, бо про штрафи в електротранспорті знають більше».

Схожі новини