Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Радянські пам’ятники з образливими написами мають бути демонтовані…»

У селі Сестрятині, що на Рівненщині, досі стоїть пам’ятник червоноармійцям

Андрій Чобіт показує напис на радянському пам'ятнику: "Загинули від рук українських буржуазних націоналістів". Фото Андрія Чобота
Андрій Чобіт показує напис на радянському пам'ятнику: "Загинули від рук українських буржуазних націоналістів". Фото Андрія Чобота

«У невеликому селі Сестрятин, Дубенський район, Рівненської області, мені на очі потрапив доглянутий пам’ятник червоноармійцям, полеглим у „великій вітчизняній війні“, — розповів журналістці „ВЗ“ видавець Андрій Чобіт. — Я вирішив зупинитися і прочитати все, що на ньому написано. У нижній частині монумента окремо прописані такі слова: „Загинули від рук українських буржуазних націоналістів“, а ще нижче під цими словами прізвища „невинно убієнних“, яких у такий спосіб вшанувала тодішня влада. Комплекс — доглянутий, висаджені квіти, кожна буква, кома та крапка старанно вимальовані…».

Такі пам’ятники у радянські часи ставили чи не у кожному селі. Чи планують його демонтувати згідно з чинним законодавством? Про це журналістка «ВЗ» запитала у місцевих мешканців.

У Сестрятині мешкає близько 300 осіб. Коли почалась війна, багато людей виїхало з села за кордон…

Староста Сестрятинського округу Богуслав Чорнобай був небагатослівним. Сказав лише, що коли буде готовий компетентно відповісти на це запитання, то зробить це.

Я також зателефонувала меру міста Радивилова Миколі Карапетяну щодо цього пам’ятника. Утім на мої дзвінки і повідомлення міський голова не відповів…

Мешканці села Сестрятин розповіли, що цей пам’ятник знаходиться на прилеглій території до школи (територія, де стоїть радянський пам’ятник, належить до старостату). З пам’ятника прибрали лише дату початку та закінчення війни… А сам пам’ятник — залишили. Його доглядають, бо, зі слів мешканців, не буде ж стояти щось таке занедбане у центрі села…

А нещодавно навпроти цього пам’ятника, за ініціативи навчального закладу, облаштували Алею Слави Героїв російсько-української війни. На ній — четверо загиблих місцевих мешканців — військовослужбовців та один — зниклий безвісти.

Поруч біля радянського пам'ятника - Алея Слави Героїв російсько-української війни.
Поруч біля радянського пам'ятника - Алея Слави Героїв російсько-української війни.

Директор Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета, якому я надіслала фотографії цього радянського пам’ятника, каже:

— Дивна ситуація… Ми маємо провести в Україні повну декомунізацію, яка стосується не тільки Меморіалів і пам’ятників, а також поховань.

Безумовно, написи, які є контроверсійними, які пропагують радянський тоталітарний режим, які для українців є неприйнятними і образливими на кшталт «загинули від рук українських буржуазних націоналістів», мають бути прибрані. І пам’ятник повинен бути демонтований. Якщо він в центрі населеного пункту, ще й неподалік школи, однозначно пам’ятник потрібно демонтувати, а останки, якщо вони там є, необхідно ексгумувати та поховати на кладовищі. А на тому місці поставити хрест і зробити напис, який би був прийнятним і нейтральним для українців.

— Навпроти цього пам’ятника нещодавно облаштували Алею сучасних Героїв російсько-української війни…

— Це неприйнятно і неприпустимо. Будемо спілкуватися з представниками місцевої влади. А також будемо звертатися і до Рівненської обласної влади. Сподіваємося, що спільними зусиллями — громадськість, журналісти, виправимо це питання.

Схожі новини