Передплата 2024 «Добра кухня»

«Львівщина на 99% очищена від радянських пам’ятників»

Цього тижня обіцяють демонтувати три останніх монументи — пережитків радянського минулого

Фото Анни Герич
Фото Анни Герич

В Україні стартував наступний етап виконання Закону України «Про деколонізацію». Так, з 27 січня по 27 квітня 2024 року рішення про перейменування вулиць з радянським минулим, демонтаж заборонених законом пам’ятників може приймати міський, селищний, сільський голова. Для цього вже не потрібно рішення сесії місцевої ради. Чи спрощує це процедуру демонтажу радянських пам’ятників та перейменування вулиць з сумнівними історичними назвами?

До 27 січня 2024 року громада могла запропонувати Верховній Раді України варіанти нових назв населених пунктів, які підлягають деколонізації. Хто не подав, не визначився чи не згоден із законом, тому варіант назви обере і подасть на розгляд парламенту Український інститут національної пам’яті. Нагадаємо, представники цього інституту рекомендували перейменувати понад 180 населених пунктів України. До мовних стандартів також приведуть русифіковані назви міст, селищ та сіл.

Другий етап виконання Закону «Про деколонізацію» триватиме до 27 квітня 2024 року. Якщо до цієї дати керівники громад з різних причин не демонтували радянські монументи, повноваження з перейменування вулиць, скверів, площ, а також демонтаж памʼятників переходять до голів військових адміністрацій. Демонтаж буде примусовим.

Як розповіла у коментарі для «ВЗ» Секретар робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА Анна Герич, станом на 29 січня, Львівщина на 99% очищена від радянських пам’ятників. Залишилося знести ще три монументи з радянським минулим… З цього тижня за ці пам’ятники візьмуться, їх знесуть, а матеріали віднесуть на цвинтар, чи на склади громад, або в музей.

«Загалом картина із декомунізацією на Львівщині втішна, люди з 24 лютого 2022 року розуміють, що це той самий окупант, який прийшов до нас у 1939 році. Що це онуки тих самих росіян-червоноармійців, які мучили людей, — продовжує розмову Анна Герич. — Упродовж пів року, починаючи з 27 липня 2023 року, громади самі могли демонтувати, змінити назву міст, сіл, вулицю… Якщо громади та депутати з цим не впоралися, то з 27 січня 2024 року настає персональна відповідальність голів громад. Тепер голови вирішують, чи радитися з експертними групами. Демонтаж монумента, перейменування вулиці - на відповідальності голови. Немає значення, чи пам‘ятник є якоюсь пам‘яткою (треба зробити подання про зняття з обліку пам‘ятки). Для Львівщини актуальним залишається лише перейменування назв вулиць».

Двадцять вулиць Львівської області потребують зміни назви: Перемоги, Миру, Першотравнева, Дружби народів тощо… Оскільки назви вулиць частково дискусійні, каже Герич, представники громад хочуть навести залізні аргументи, аби залишити назви… Зокрема, назву вулиці Дружби народів голова вперто захищає у Новому Яричеві. Робоча група Львівської ОВА пропонує перейменувати на вулицю Соборності.

Анна Герич повідомила, що нещодавно робочій групі Львівської ОВА випадково вдалося знайти радянський монумент у селі Банюнині, що в Новояричівській селищній громаді Львівського району. У цьому допоміг військовий Ігор Фльорко, який поїхав на ревізію пам’ятників із робочою групою Львівської ОВА. Пам‘ятник розташований при трасі, на ньому сумнівні написи, зокрема «Героям великої вітчизняної війни», також затерта радянська зірка… Схоже, громада села хотіла його врятувати від знесення. Робоча група дала громаді вказівку демонтувати чергового російського «альошу».

Схожі новини