Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Коля-котлета» зробив «відбивні» зі своїх «айфонів»…

Нардеп Микола Тищенко два місяці проведе під цілодобовим домашнім арештом. У суді скандальний політик намагався прикритися президентом

У суді Тищенко говорив про свої минулі заслуги і відсутність вини. Фото «Суспільне».
У суді Тищенко говорив про свої минулі заслуги і відсутність вини. Фото «Суспільне».

Щонайменше на 60 днів позбавлений звичного для себе режиму вільного пересування народний депутат України, кум керівника Офісу президента Микола Тищенко. За рішенням Печерського райсуду Києва, два найближчі місяці він проведе під цілодобовим домашнім арештом. Змушений здати свій закордонний паспорт, носитиме на нозі електронний браслет. І з хати без дозволу слідчих не зможе вийти ні на крок. Інакше — ще більш суворі санкції.

Телефон зламав навпіл

Встановити обмеження колишньому «слузі народу» клопотали перед Фемідою прокурори. Щодо Тищенка відкрито два кримінальні провадження — парламентарія і його охоронців звинувачують у нападі, жорстокому побитті Дмитра Павлова, колишнього військовослужбовця спецпідрозділу ГУР Kraken у Дніпрі, у протизаконному позбавленні його волі на кілька годин. Напад на захисника України «джеймс-бонди» політика (вони були у балаклавах) вчинили 20 червня прямо на вулиці. На очах його дитини одягнули на нього кайданки, завдали тілесних ушкоджень…

Обґрунтовуючи суду своє клопотання про цей запобіжний захід на час досудового розслідування, прокурори вказували на те, що підозрюваний Тищенко, перебуваючи на волі, може втекти, може впливати на свідків, а також — знищити речові докази. Підставою для таких підозр у них була неадекватна поведінка одіозного нардепа під час оголошення підозри. Розуміючи, що, як мовиться, вляпався по самі вуха, колишній ресторатор (кулуарна кличка — «Коля-котлета») почав на очах правоохоронців знищувати свої телефони. Бив ними до кам‘яного стола. Все це прокурори зняли на відео. Швидше за все, у цих гаджетах була інформація, яка доводила вину Тищенка у скоєному правопорушенні. А, можливо, — і якісь інші відомості, які ще більше компрометували колишнього заступника голови парламентської фракції «Слуга народу». Відтак, на прохання прокурорів, відео про те, як Тищенко розбиває свої «айфони», додано до матеріалів слідства.

Під час вручення підозри нардеп пробував знищити речові докази - два свої смартфони. Фото ДБР
Під час вручення підозри нардеп пробував знищити речові докази - два свої смартфони. Фото ДБР

«Він ударяє телефон об кам’яний стіл. Таким чином, спочатку його псуючи, а потім знищуючи. Спочатку це був один телефон, а потім — інший. Після того, як він один раз вдарив, він його зламав майже навпіл, а потім кидав на підлогу і на стіл», — цитує виступ прокурора у суді агенція Укрінформ.

За словами технічних експертів, їм таки вдасться відновити інформацію на розбитих смартфонах, яку нардеп Тищенко намагався знищити.

Заберуть ще й мандат?

Тим часом слідство встановило всіх учасників нападу на ексвійськовослужбовця, одного з них уже затримали.

Інша новина на тему: у день оголошення підозри Миколі Тищенку, на сайті Верховної Ради з’явилася петиція про позбавлення цього політика мандата народного депутата. На думку авторів петиції, таке покарання Тищенко заслужив «у зв’язку з його аморальним поводженням, рейдерством, рекетом, зловживанням службовим становищем, перевищенням повноважень». Один дуже показовий момент: у перший же день збору підписів, усього лише за кілька годин, петиція набрала 12 тисяч голосів при необхідних 25 тисячах…

І ще дещо цікавенького із поведінки «Колі-котлети»: для того, щоб вигородити себе, у Печерський суд він приніс грамоти та інші відзнаки. Заявив: «Я прийшов у парламент за президентом і я продовжую втілювати його ідеї в життя». Суддя на ці «аргументи» не повівся, попросив Тищенка говорити по суті. А у підсумку — відправив його під домашній арешт.

Схожі новини