Передплата 2024 «Добра кухня»

На Львівщині ще залишилося 7 радянських пам’ятників-«колгоспниць»

Цього року демонтовано 302 монументи і на це не витрачено жодної копійки бюджету області

У Куликові демонтували радянський монумент, який встановили так званій великій вітчизняній війні і перемозі СРСР. Фото надала Анна Герич
У Куликові демонтували радянський монумент, який встановили так званій великій вітчизняній війні і перемозі СРСР. Фото надала Анна Герич

До кінця 2023 року чиновники Львівської ОВА обіцяли демонтувати усі радянські пам’ятники, які підпадають під закон про декомунізацію. Та із завданням впоралися не до кінця. Демонтовано 302 пам’ятники.

Станом на 30 грудня, у Львівській області ще залишилися 7 пам’ятників. Переважно це по одному монументу жінок-«колгоспниць» та так званих «матерів-родін». Цей радянський мотлох обіцяють демонтувати вже з початку наступного року. І без жодних компромісів!

Як розповіла у коментарі для «ВЗ» секретар робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА Анна Герич, «колгоспниці» ще є у Радехівській, Лопатинській та Новороздільській громадах.

Наприкінці року ветерани російсько-української війни з руху «Суспільство майбутнього» та громадської організації «Коло Честі» демонтували чотири пам’ятники із зображенням радянських окупантів, які знаходились на території Лопатинської територіальної громади. Але там ще залишилася одна «колгоспниця». Демонтували, зокрема військові, які перебувають у відпустках. Також знесли радянський монументалізм в селі Куликові.

За словами Анни Герич, стели з прізвищами робоча група рекомендує перенести на цвинтар. Та люди залишають їх десь в селі…

— Скільки коштував демонтаж радянських пам’ятників обласному бюджету?

— Не рекомендували взагалі нікому витрачати на це бюджетні кошти. Тож з бюджету Львівщини не було витрачено жодної копійки. Виїзди на місця робили силами підприємців та депутатів. Не брали навіть робочих машин.

А громади витрачалися хіба в тому випадку, де треба було знімати з обліку культурної спадщини. Треба було виробляти облікову документацію. Або у випадку перепоховань останків, як, наприклад, на Марсовому полі.

Схожі новини