Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як влада «протягує» на посаду зручного кандидата!

У Львівській ОВА за будь-яку ціну хочуть протягти на посаду гендиректора Львівського палацу мистецтв людину, яка не відповідає умовам конкурсу

Львівський палац мистецтв. Фото з сайту Гал.інфо
Львівський палац мистецтв. Фото з сайту Гал.інфо

Орієнтовно 8 липня має відбутися друге засідання конкурсної комісії щодо обрання гендиректора Львівського палацу мистецтв. Але вже перше засідання стало скандалом.

Все почалося у лютому цього року, коли, всупереч позиції колек­тиву Палацу мистецтв, за подан­ням департаменту культури Львівської ОВА «підкилимно» призначили в. о. ке­рівника — чиновника з Зимноводівської громади Левка Ваньковича. Як виявило­ся, Ванькович не мав жодного стосунку до культури. До цього працював началь­ником відділу соціально-економічного розвитку, торгівлі та інвестицій у Зимно­водівській громаді. Від початку повно­масштабного вторгнення був волонте­ром гуманітарного штабу у Львівському палаці мистецтв.

Де-юре, у Львівській ОВА керувалися тим постулатом, що у воєнний час конкур­сів можна не проводити, а призначати в. о. керівника. Що й було зроблено. Усі фрак­ції Львівської обласної ради погодилися на тимчасового «нейтрального кандидата». До того Левко Ванькович «сидів на грантах», займався у Зимноводівській сільській раді інвестиціями, тому вирішили, поки не буде оголошено конкурс, потрібна людина, яка би навела у Палаці порядок із фінансами…

Але це призначення викликало невдо­волення у мистецьких колах та серед гро­мадськості. Минуло пів року і… нічого прин­ципово не змінилося. У Палаці — ті самі «оренди», виставки-продажі промислових товарів, кулінарні фестивалі, соціальні захо­ди. Художні виставки, звичайно, також про­водяться, але уся ця діяльність не дотягує до високого статусу культурно-мистецького центру, яким мав би бути Палац мистецтв. Ситуацію не врятував і «мозковий штурм», коли у Палаці зібралися провідні мисте­цтвознавці, галеристи, культурологи, депу­тати, щоб спільно виробити стратегію по­дальшого розвитку закладу.

І от після широкого розголосу і завдя­ки активній позиції громадськості конкурс таки вирішили оголосити. Конкурсну комі­сію очолив заступник голови облдержадмі­ністрації Іван Собко, серед членів, зокрема, голова комісії культури, інформаційної по­літики та промоції Львівської облради Свя­тослав Шеремета, художник, громадський діяч та волонтер Олесь Дзиндра, заступник начальника управління майном Львівської облради Ігор Титла, мистецтвознавиця і ко­лишня директорка департаменту культури ЛОВА Христина Береговська та інші.

«На кону» чотири кандидати на очільни­ка Палацу мистецтв: той самий в. о. керівни­ка закладу Левко Ванькович, заступник ди­ректора Палацу Олександр Лабецький (саме його на своїх зборах ще раніше обрав колек­тив Палацу), художник і багаторічний деко­ратор Львівської опери Ярослав Бринь, за­ступниця директора Львівського обласного театру ляльок, депутатка ЛОР («ЄС») Катери­на Кеньо.

Згідно із законодавством, конкурс ого­лошує управління майном ЛОР, а канди­датури є такими собі «самовисуванцями», тобто самі пропонують себе на цю посаду, подаючи документи на комісію. Дивно, що серед цих «самовисуванців» не зголосилося нікого з більш масштабних культурологічних особистостей, харизма яких справді вдих­нула б у Палац нове життя…

Обурення і громадськості, і окремих чле­нів комісії викликав той факт, що в. о. дирек­тора Палацу Левко Ванькович не мав три­річного стажу роботи у сфері культури, що було базовою вимогою для усіх учасників конкурсу на посаду керівника ЛПМ, але, по­при це, його таки допустили до конкурсу.

«Конкурс на посаду гендиректора Палацу мистецтв відбувається вкрай дивно, — проко­ментував ситуацію для «ВЗ» заступник голо­ви комісії Святослав Шеремета. — І щодо термінів оголошення, — і щодо проведення конкурсу. До останнього не було визначено години проведення конкурсу, хоча, згідно із законодавством, має бути за десять днів ви­значено час, дату і місце першого засідання. Я отримав відповідне повідомлення о 20.15 у неділю, напередодні проведення конкурсу у понеділок, 17 червня. Це неповага до чле­нів комісії. А можливо, це був умисел. Призна­чили засідання на 15.30, а о 16.00 починався матч за участі збірної України у чемпіонаті сві­ту з футболу. І це при тому, що попередньо ми всі проговорювали, що засідання відбудеться о 14.00. Думаю, спеціально змінили час, щоб зменшити увагу громадськості до проведення конкурсу. Вперше за часи проведення таких конкурсів не було включено пряму трансля­цію. До мене почали телефонувати представ­ники громадськості і повідомляти, що пряма трансляція не ведеться. Тоді я підняв на комісії це питання, з’ясувалося, йде запис, але пря­мої трансляції нема. Ми наполягли, і комісія проголосувала за те, щоб включили трансля­цію. Під час розгляду кандидатур, які подали­ся на посаду гендиректора ЛПМ, з’ясувалося, що Левко Ванькович не відповідав ні умо­вам проведення конкурсу, ні закону України про культуру. Кандидат на посаду керівника державного чи комунального закладу в сфе­рі культури повинен мати стаж щонаймен­ше три роки роботи у сфері культури. Це на­писано в законі і в умовах конкурсу. Мені було дивно, що п’ятеро членів комісії проголосува­ли за допуск цього кандидата до участі у кон­курсі. Четверо були проти. Я особисто голо­сував проти. Три інші кандидати відповідали усім критеріям і умовам проведення конкурсу.

Коли відбулося призначення пана Вань­ковича на посаду в. о. директора ЛПМ, було засідання профільної комісії Львівської облради, і директор департаменту культури Ірина Гаврилюк доповіла присутнім, що по­давали кандидата, який повинен навести лад у Палаці мистецтв, але не зможе пре­тендувати на посаду гендиректора і брати участь у конкурсі. Що за той час змінилося? Сподіваюся, на наступному засіданні кон­курсної комісії переможе здоровий глузд і будуть дотримані всі норми закону. Пана Ваньковича «тягнуть» на цю посаду".

«Учорашнє (перше. — Ред.) засідання комісії свідчить про те, що у влади є непе­реборне бажання протягнути зручного кан­дидата, навіть якщо це буде коштувати по­рушення закону», — написала у своєму ФБ народна депутатка Софія Федина.

Схожі новини