Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Процес декомунізації проходив не легко, були конфліктні ситуації»

Спершу робоча група виявила на Львівщині 183 заборонених радянських скульптур, згодом демонтували аж 312

Львівщина стала першою в Україні, де позбулися усіх радянських пам’ятників. Тут стовідсотково виконали програму з декомунізації, принаймні в графі пам’ятників. На черзі — перейменування вулиць. Зачистку монументів цієї прикрої історичної доби мали би почати ще з 90-х років, але судилося лише у 2023 році та на початку 2024 року. Демонтовано 312 монументів, які підпадають під дію закону.

Про це повідомив на брифінгу перший заступник начальника Львівської ОВА, голова робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА Андрій Годик.

«Робота тривала понад рік, — каже чиновник. — Згідно із розпорядженням голови Львівської ОВА, було створено робочу групу, завдання якої - очистити громадський простір Львівщини від пам’ятників радянської доби. Це ідеологічне підґрунтя, яке чуже для нас — возвеличували героїв, які не є нашими. Рік працювали в районах, громадах. Дякую мешканцям, які активно допомагали. У січні минулого року нарахували 183 пам’ятники. Та як виявилося, їх було більше. На щастя, їх вже немає».

Андрій Годик каже, декомунізацію в області виконано на всі сто. Якщо раптом хтось в саду заховав монумент — його теж знесуть. Це особиста відповідальність громад. Окремі голови громад вперто не хотіли бачити радянських монументів з вікна своїх робочих кабінетів… Чиновник закликав повідомляти у Львівську ОВА місця, де ймовірно заховані «садові монументи».

«Голови громад удавали, що це не пам’ятник радянської доби, — наголошує Андрій Годик. — Процес декомунізації проходив не легко. Були конфліктні ситуації. Люди казали, що монумент стоїть багато років і навіщо його демонтовувати. Найбільше радянських монументів було у Львівському районі. Це не означає, що він був найбільше зрадянщений. Це говорить про його масштаби. Якщо говорити про насиченість монументами, то тут лідирує Червоноградський район».

Серед демонтованих, 150 пам’ятників були присвячені радянським воїнам. Саме з такими «творами мистецтва» робоча група мучилася найбільше — громади не давали зносити воїнів…

Депутат Львівської обласної ради, учасник робочої групи при Львівській ОВА та голова міжфракційного об'єднання «За декомунізацію Львівщини» у Львівській обласній раді Захар Миляник додав: «Сьогодні історична подія не лише для Львівщини, а для всієї України. Нарешті виконали домашнє завдання, яке не виконали наші батьки — повністю очистили Львівську область від радянських і комуністичних пам’ятників. Спершу в нас була цифра 183 монументи, хтось з громад приховував їх. 130 нових пам’ятників ми виявляли під час робочих нарад, зустрічей. З обласного бюджету не виділили жодної копійки на демонтаж пам’ятників. На це і не було закладено коштів. Наголошували громадам, що зараз війна і усі кошти мають йти на ЗСУ, тож демонтаж пам’ятників — іншими способами. Фермери давали безкоштовно техніку для демонтажу».

Схожі новини