Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українці віддають перевагу турам до озер

Де і за скільки відпочивають на третьому році війни?

На пляжах Одеси побільшало відпочивальників. Фото: Суспільне
На пляжах Одеси побільшало відпочивальників. Фото: Суспільне

Згідно із результатами дослідження компанії Gradus Research, Львів є лідером серед українських міст, куди українці планують їхати на екскурсійний вікенд. Популярність Львова зросла на 3% порівняно з попереднім роком. На другому місці подорожей — Закарпаття, на третьому — Одеса.

У Львові на липень уже заброньовано 60% номерів у готелях

Зокрема, відпочинкова про­грама у Львові включає піші прогулянки містом, відвід­ини ресторанів, екскурсію пам’ятками, та день-два у ма­льовничих Карпатах. Бюджет відпочинку у Львові для сім'ї з трьох-чотирьох осіб стартує від 30 тисяч гривень (подорож по­тягом, подобова оренда квар­тири, екскурсії, бюджет на га­стротуризм, купівлю сувенірів). Якщо мешкати у готелі, то від 60 тисяч гривень. У Львові на ли­пень вже заброньовано 60% но­мерів у готелях.

«Цього року українці відда­ють перевагу коротким турам до озер на 2−4 дні, відвідують також заміські готелі з басейна­ми, — розповів для „ВЗ“ мене­джер турфірми Олег Ковалів. — Не всім по кишені відпочива­ти в Одесі. Там тижневий відпо­чинок обійдеться щонайменше у 80 тисяч гривень, якщо жити в готелі на першій береговій лінії. Альтернатива морському відпо­чинку — Шацькі озера, термальні води у Закарпатті».

У попиті також рекреаційні напрямки — Буковель, Яремче, Драгобрат. Українці полюбля­ють на відпочинку кінні прогу­лянки, катання на велосипедах та квадроциклах.

В Одесі доступні 20 пляжів

Попри постійні ракетні не­безпеки, в Одесі таки відкрили пляжний сезон: наразі доступні 20 пляжів, які відповідають нор­мам безпеки. Міська комісія з питань безпеки розглядає мож­ливість встановити у морі сітки для виявлення вибухових пред­метів. Торік такі сітки часто рва­лись, їх треба було постійно за­мінювати.

Пік туристичного сезону в Одесі очікують на початку лип­ня. Серед проблем — не виста­чає кадрів для сфери гостиннос­ті. Та, попри те, за прогнозами експертів, цьогорічний турис­тичний сезон в Одесі має бути значно успішнішим за торішній (через підрив дамби Каховської ГЕС торік пляжі в Одесі почали відкривати лише після 20 липня, і для відвідування тоді були до­ступні лише 6 місць).

Українцям, які планують від­починок в Одесі, потрібно за­вчасно подбати про броню­вання житла. Апартаменти в Одесі стартують від півтори ти­сячі гривень за добу. Готельні номери біля моря — 9−10 тисяч гривень за добу. Чим ближче до моря, тим, звісно, дорожче.

Схожі новини