Передплата 2024 ВЗ

У Львові підняли кримськотатарський стяг

  • 26.06.2024, 12:40
  • 629

Саме у цей день, 26 червня, відзначають День кримськотатарського прапора — національного стяга корінного народу Криму

Фото: ЛОВА
Фото: ЛОВА

Відзначати це свято почали з 2010 року за рішенням органів самоврядування кримськотатарського народу. Святкові заходи цього дня відбуваються не тільки в різних містах України, а й в інших країнах світу.

Урочисте підняття національного прапора кримськотатарського народу на Львівщині відбулося за участі громади кримських татар, обласної та міської влади та громадськості. Спочатку на флагштоці підняли прапор, опісля виконали Гімн кримськотатарського народу та Гімн України.

«Кримськотатарський прапор символізує незламність та віддану боротьбу кримськотатарського народу за свою свободу. Не випадково кольори на наших стягах мають однакове блакитно-жовте забарвлення. Десять років тому російські окупанти прийшли у Крим, через окупацію десятки й сотні тисяч кримських татар вимушені були покинути рідним дім. Усе, як в 1944 році. Методи ворога безжальні - знищити усіх, хто не воліє підкорюватись, хто вільний душею і знає ціну свободи. Та скільки б росія не намагалися вдавати, ніби править світом, той самий світ давно знає, що Крим — це Україна!», — зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

До слова, кримськотатарський прапор майорить поряд з Державним прапором України та Європейського Союзу перед будівлею Львівської обласної військової адміністрації.

«Уся моя родина зараз перебуває в окупації. Для нашого народу наш прапор символізує свободу. Від батьків своїх ми отримуємо його в спадок, розуміємо, якою ціною. Кримськотатарський прапор зараз на передових позиції поряд з українським, бо ми воюємо за наші території пліч-о-пліч», — розповів кримський татарин, військовослужбовець з позивним «Чингізхан».

Кримськотатарський прапор, як і український, поєднує в собі два кольори: блакитний та жовтий. Блакитний колір — традиційний для тюркських народів, його використовували ще на стягах Кримського ханства. Жовтий герб на прапорі - тарак-тамга (герб-гребінь) є родовим знаком Ґіреїв, керівної династії Кримського ханства.

Схожі новини