Передплата 2024 ВЗ

«В Ілони дуже впевнена розмова, а її статус Почесного консула не викликали у мене жодних сумнівів»

Керівник Благодійного фонду «Здійснити мрію» Уляна Флишко розповіла, як її ошукала Ілона Солонина

Так спали діти з Миколаєва, яких Ілона Солонина не забрала на ночівлю після відвідин "Діснейленду". Фото з альбому Уляни Флишко
Так спали діти з Миколаєва, яких Ілона Солонина не забрала на ночівлю після відвідин "Діснейленду". Фото з альбому Уляни Флишко

Не раз писала про ті добрі справи, які робить засновниця і керівниця Благодійного фонду «Здійснити мрію» Уляна Флишко. І у будинках для людей похилого віку, і у сиротинцях добре знають: Уляна з командою як приїжджає, то подарунків буде вагон. І не лише старшим і діткам з Львівщини допомагає БФ «Здійснити мрію», пакети з продуктами, памперсами, предметами гігієни везуть в інші області України. А про те, скільки команда допомагає захисникам Батьківщини, годі й говорити. Зрештою, звіти про роботу у соцмережах так і вискакують — то розвантажують фуру з Італії (і Уляна вже чітко, що і кому куди відправити), то Латвія чи Литва відгукнулися на прохання, або ж мчать на вокзал, бо поляки чи німці передали нову «гуманітарку»…

Аж раптом побачила на сторінці у ФБ пост-розпач від невтомної Уляни. Дев’ятьом діткам, чиї батьки віддали життя за незалежність України, БФ «Здійснити мрію» мав намір зробити подарунок — подорож у Париж. Усе було домовлено, кошти знайдено і перераховано, валізочки дітки спакували, а подорож так і не відбулася.

— На початку цього року я побачила оголошення на ФБ-сторінці міської ради Стрия про те, що група дітей зі Стрия вирушила у подорож до Франції, — розповіла журналістці «ВЗ» Уляна Флишко. — Їх там прийматиме Ілона Солонина, яка є Почесним консулом України у Домініканській республіці. А ще вона є засновницею благодійного фонду «Культурна дипломатія». Додала цю жінку у друзі і почала відстежувати, як це все відбувається. З виставлених фотографій на сторінці Ілони Солонини бачила, як дітки тішаться з подорожі.

А далі почалося листування у соцмережах між Ілоною та Уляною. Уляна розповіла про діяльність свого фонду, про організацію поїздок дітей загиблих військових за кордон. Ілона погодилася, сказала, що це доволі дешева програма, бо за проїзд партнери-перевізники не беруть грошей, як і за проживання та харчування. Вона знаходила французькі родини, які брали українських діток до себе. Залишалася витратна частина — проїзд громадським транспортом містом і на придбання вхідних квитків у розважальні центри. Це невелика сума — 3500 євро. Ці гроші мала знайти Уляна.

— Планувала відправити 9 дітей і з ними одну дорослу особу. Орієнтуюся на тих діток, які ще жодного разу не були за кордоном і не мають закордонних паспортів, — каже Уляна. — Допомагаю їм виготовити документи. Вирішила, що поїдуть дітки, які живуть у зоні активних бойових дій — з Харківської, Донецької, Херсонської областей. У Ілони дуже легка і впевнена розмова, а її статус Почесного консула, плюс фотозвісти, які вона виставляла у себе на сторінці у соцмережах, не викликали у мене жодних сумнівів.

Уляна Флишко звернулася до кількох партнерів. Відгукнулися партнери з Латвії - Biеdriba TEV, з яким БФ «Здійснити мрію» працює по гуманітарних місіях. Вони привозять допомогу для лікарень, військових і цивільних. Безпосередньо спілкувалася з представницею цього фонду Амелою Аль-Асбахі. У короткий термін латвійці потрібну суму зібрали, Уляна повідомила цю радісну новину Ілоні Солонині.

— Іноді ми з Ілоною спілкувалися мережею WhatsApp, і дуже багато переписувалися. Добре, що маю усі скріни цих переписок. Щоб спростити передавання інформації Амели від Ілони, я їх познайомила. Наближався травень. Ілона мені зателефонувала і каже, що є можливість зробити поїздку не для однієї, а для двох груп діток з України. Я так зраділа, бо ж дітей максимально треба вивозити з тих територій, де щодня прилітають ракети. Ми вибрали дві дати — з 20 червня по 1 липня. Друга група повинна була їхати з 2 по 15 липня.
А далі почалася «круговерть». Ілона написала Уляні, що до неї має приїхати група з Миколаєва. У 20-х числах травня Ілона «забила на сполох», мовляв, у Франції будуть проходити Олімпійські ігри, відтак Париж буде закритий для туристів. Це був перший тривожний дзвіночок. Уляна звернулася до Маріанни Фесик, української волонтерки, яка живе у Франції (Маріанна співає у церковному хорі, збирає кошти для українців. — Г.Я.). Маріанна з’ясувала, що у дні Олімпіади ніхто Парижаід туристів «не закриватиме».

Потім Ілона сказала знову шукати спонсорів, бо ті кошти, які надіслали благодійники з Латвії, вона витратила на дітей з Миколаєва. Але ті гроші Уляна організувала для дітей, які вже «сидять» на валізках і чекають на омріяну поїздку до Франції!

Згодом Уляни отримала інформацію від Крістіни Гоміс, яка живе у Франції, і яка приймала кількох діток з України у себе вдома. Крістіна розповіла, що Ілона дітей з Миколаєва привезла у «Діснейленд», але квитків не купила, там їх і покинула. На щастя, група мала кошти від Миколаївської військової адміністрації, за які й придбали вхідні квитки. Цілий день діти були голодні, бо про харчування Ілона також не подбала. Як, зрештою, і про нічліг! За дітками ніхто не приїхав ввечері. Діти залишилися на вулиці - біля «Діснейленду». Діти ночували на вулиці, вкриваючись прапорами України. Цей жах Крістіна Гоміс описала на своїй сторінці у соцмережах.

— Коли я це прочитала, — продовжує Уляна, — зрозуміла, що потрапила у халепу. Я скинула публікацію Крістіни Гоміс Ілоні і попросила пояснити. На що вона мені відповіла, що всі хочуть її очорнити, бо всі їй заздрять. А потім Ілона заблокувала мене на своїй сторінці!

Уляна Флишко провела власне розслідування про Ілону Солонину. Як з’ясувалося, Ілона Солонина, прикриваючись статусом Почесного консула України у Домініканській республіці, ошукала багатьох довірливих українців. Асоціація українців у Франції звернулися з запитом у Міністерство закордонних справ і розповіли про всі її ошуканства. Запитали, чому Почесний консул у Домініканській республіці живе на території Франції, а не у Домінікані, а також, чому вона подала себе як біженка з України і отримала соціальні виплати. Міністерство закордонних справ України надіслало відповідь, що Ілону Солонину буде усунено від виконання повноважень Почесного консула України у Домініканській республіці.

За словами Уляни, Ілона Солонина, використовуючи свій «козир» Почесного консула, фотографувалася у Франції з високими посадовими особами з України, і виставляла ці фото у соцмережах — з Зеленським, Єрмаком, Кличком.., і таким чином входила у довіру.

— Я готую заяву у поліцію, — каже Уляна Флишко. — Бо відбулося неправомірне використання коштів. У мене є скріни переказаних коштів — 3000 євро.

— І бідні діти також ошукані…

— Намагаюся знайти можливість, щоб їх відправити маленькими групами. Троє уже поїхали до Швейцарії, у серпні четверо поїдуть у Литву. Домовляюся з іншими асоціаціями українців у Франції, щоб прийняли ще чотирьох.

Схожі новини