Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Тижневий відпочинок на острівній Греції - понад 200 тисяч гривень

Де і за який бюджет відпочивають українці на морських узбережжях

Грецький острів Родос манить українців сервісом, красивою архітектурою. Фото зі сайту mapme.club
Грецький острів Родос манить українців сервісом, красивою архітектурою. Фото зі сайту mapme.club

На третьому році війни українці значно активніше їдуть відпочивати на море, ніж торік чи позаторік. Ковід та війна позначилися на емоційному та фізичному стану, є гостра потреба змінити сіру картинку буття на морське узбережжя. Хоча ціни цього сезону не надто дешеві. Тижневий відпочинок у Туреччині стартує від 65 тисяч гривень на двох, в Греції - від 78 тисяч, а на островах Греції - від 200 тисяч. Болгарія обійдеться у 50−60 тисяч гривень на двох (подорож автобусом), Чорногорія — від 65 тисяч (дворазове харчування). І це не готелі вищого класу, а бюджетні «трійки», «четвірки». Що ж трапилося з цінами на відпочинок на популярних курортах?

Особливо подорожчали високоякісні п’ятизіркові готелі. Туроператори попереджають: європейські компанії виставляють для українців вимоги щодо передоплати — страхуються, щоб не втратити кошти. Турист з країни, де третій рік війна, ризикований.

«Ціни на курортах Туреччини зросли суттєво, так вирішили турецькі гравці ринку. До них їдуть російські відпочивальники, які дають добре заробити, тож оператори можуть собі дозволити поставити високу ціну. Зараз вільних місць у готелях курортних регіонів (не лише Туреччини) майже немає, забронювати щось „на вже“ складно, — розповіла для „ВЗ“ менеджерка турфірми Надія Бащій. — Ті, хто подбав про раннє бронювання літного відпочинку, мають спокій».

«За останні два роки клієнтська база зменшилась на 90%»

«Туристи їдуть відпочити попри війну: українці з України, українці з Європи, з усього світу, — розповідає директор турагентства Ігор Захаренко. — У людей „зависло“ в оплачених турах досить багато коштів ще з ковідних часів. Хтось з клієнтів попросив повернути гроші, а хтось все одно захотів потрапити в країни, які замовляв. У нас були туристи з Маріуполя, які вийшли з окупації: спочатку попросили повернути гроші, бо не до мандрів, але минув час і все одно хочуть подорожувати,
щоби зняти стрес і відновити сили. За останні два роки клієнтська база зменшилась на 90%».

Виклик туристів — прокласти логістику подорожі до омріяного моря

Цього року, каже Надія Бащій, популярною є Болгарія, Чорногорія. Значно менший попит на Хорватію, але туди активніше будуть їздити з кінця червня. Поза конкуренцією — автобусні тури до закордонних курортів: дешевше, ніж авіа, але в дорозі треба бути дві доби, іноді з нічними переїздами.

«Цього року в нас мало туристів, які їдуть до Туреччини, обирають європейські напрямки — Болгарію, Чорногорію, Італію, Грецію, — продовжує розмову Надія Бащій. — Колись багато туристів літали авіа, тепер пересіли на автобуси».

Оскільки третій рік українське небо закрите для цивільних чартерів, туристам доводиться доплачувати за логістику.

До польських аеропортів, каже Надія Бащій, туристи можуть добратися різними способами — власною автівкою (потрібно подбати про платну стоянку в Польщі), потягом, рейсовим автобусом, або ж трансфером. Останній варіант найвигідніший. Трансфер від українського туроператора везе зі Львова до аеропорту польського Жешува, а вже звідти можна полетіти на острів Крит, Грецію, Чорногорію, також в Єгипет та Туреччину. Вартість трансферу в обидва боки — 1400 гривень з особи.

«Трансфер повністю підлаштований до вильоту літака на курорт, а рейсовий автобус може довго стояти на польському кордоні, немає гарантії, що встигнете на рейс», — наголошує Надія Бащій.

Морські запити" українців на третьому році війни

Європейські оператори розуміють, що на третьому році війни селити разом в один готель українців і росіян не можна. В українців є запит на відпочинок без росіян. Але при виборі країни перемагає все ж таки ціна.

«На жаль, в Туреччині є готелі, де були конфлікти між українцями і росіянами. Адміністрація не буде розбиратись, хто винен в конфлікті. Найчастіше після сварки всіх учасників сторін виселяють без права повернення коштів, і відпочинок зіпсований», — зазначає експертка туристичного ринку Марина Казакова.

Яким буде літній сезон в Одесі?

Закордонні курорти доступні не всім. Чоловіки призовного віку не можуть потрапити на заморські пляжі. Одеса залишається єдиним морським культурним і розважальним центром України, яка доступна тим, хто не може з різних причин виїхати за кордон. Попри ракетні обстріли, в першій декаді червня в Одесі таки відкрили пляжний сезон. Для засмаги на узбережжі доступні 20 локацій, які попередньо перевірили, чи відповідають нормам безпеки. Пік туристичного сезону в Одесі очікують на кінець червня — початок липня. Серед проблем — в Одесі не вистачає кадрів для сфери гостинності. Та попри те, за прогнозами експертів, цьогорічний туристичний сезон в Одесі має бути успішнішим за торішній (через підрив дамби Каховської ГЕС торік пляжі в Одесі почали відкривати лише після 20 липня і для відвідування тоді були доступні лише 6 локацій).

Оренда житла в Одесі значно подорожчала. Якщо готель розташований ближче до моря, то номери коштують від двох тисяч гривень за добу. Квартира в приватному секторі трохи дешевша.

Схожі новини