Передплата 2024 «Добрий господар»

«Порошенко дає гроші, то чому їх не використати?»

На першому засіданні робочої групи вирішували, як будуть відбудовувати музей Романа Шухевича в Білогорщі

У Львівській міській раді відбулося перше засідання робочої групи з розв’язання проблемних питань щодо відновлення зруйнованого музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Білогорщі. Відповідне розпорядження зі створення робочої групи 16 травня підписав міський голова Львова Андрій Садовий.

Як йдеться у тексті розпорядження, робочу групу буде створено «враховуючи надзвичайну важливість питання відновлення зруйнованого музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Білогорщі для збереження історичної спадщини національно-визвольних змагань».

Нагадаємо, музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Білогорщі був повністю зруйнований під час цільової атаки російських дронів-камікадзе у ніч на 1 січня. Будівля та цінна музейна експозиція вигоріли.

Попри те, що уся львівська міська та обласна влада одразу наголосила, що музей треба відновлювати, незабаром мине пів року, а у справі відновлення нічого не було зроблено. Результатів оголошеного ще 27 лютого всеукраїнського архітектурного конкурсу на проєктну пропозицію з відновлення музею ще немає. Також у мерії досі «грали у мовчанку» щодо пропозиції профінансувати відновлення музею Шухевича коштом благодійного фонду Петра Порошенка. Нагадаємо, ще у січні цього року фонд видав керівництву Львівського історичного музею гарантійний лист на 4 мільйони гривень для відновлення музею Шухевича (який є підрозділом ЛІМ).

Львівська обласна рада 6 лютого проголосувала за найшвидшу відбудову музею Шухевича. Ще раніше керівництво Львівського історичного музею звернулося до міськради з проханням передати йому права забудовника, бо без цього неможливо виготовити проєктно-конструкторську документацію і на її підставі відбудувати музей Шухевича. Звернення до міського голови Львова Андрія Садового з таким же меседжем зачитали 8 лютого на сесії Львівської міськради. З мерії — далі мовчанка.

Міськраду критикували за бездіяльність

Стомившись чекати якихось реальних кроків з мерії, у квітні у Львові створили громадський комітет відбудови музею Романа Шухевича. Головою його стала донька Романа Шухевича Марія Трильовська. У заяві комітету йшлося:

«Дивною є позиція міської влади Львова та мера А. Садового, які свідомо чи несвідомо затягують питання відновлення будівлі під прикриттям проведення конкурсу. Зважаючи на вищесказане, ми, представники громадськості, голосимо про створення громадського комітету відбудови музею Романа Шухевича в Білогорщі та спорудження пам’ятника Головному Командиру УПА у Львові… У випадку ігнорування позицій громадськості, ми готові взяти на себе відповідальність щодо відновлення музею Романа Шухевича в Білогорщі в такому вигляді, яким він був 5 березня 1950 року. У Головного командира УПА Романа Шухевича немає місця спочинку, але є місце останнього бою, яке ми маємо зберегти для нащадків як місце нашої сили та звитяги, символом перемоги України над одвічним ворогом!»

Заяву підписали півсотні осіб, серед яких дружина Юрія Шухевича Леся Шухевич, Голова Проводу ОУН-б Олег Медуниця, голова Всеукраїнського Братства ветеранів ОУН-УПА Богдан Борович, історики Микола Посівнич, Андрій Сова, Іван Хома, Руслан Забілий та інші.

Аби уникнути «політичних розбірок» на сесії?

Не минуло і пів року, як у мерії створили робочу групу з відновлення музею Шухевича. Очолив її директор департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко. До складу групи включили як чиновників мерії, так і членів громадського комітету, який критикував міську владу за бездіяльність. А саме, туди увійшли донька Романа Шухевича Марія Трильовська, а також директор Львівського історичного музею Роман Чмелик.

Також до складу робочої групи увійшли головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, уповноважена Львівської міськради з питань доступності Ірина Маруняк, ректор Львівської національної академії мистецтв Василь Косів, колишній головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, віцепрезидент Українського католицького університету отець-доктор Богдан Прах. А також депутати міськради, які представляють різні фракції - Роман Грицевич («Європейська Солідарність»), Вікторія Довжик («Самопоміч»), Віталій Троць («Голос»), Любомир Мельничук («Свобода») та Орест Печенко («Варта»).

Виглядає на те, що робоча група в мерії була створена в авральному порядку — аби уникнути «політичних розбірок» на сесії… Так само як і аврально міський голова Львова Андрій Садовий 15 травня підписав розпорядження про передачу функцій замовника будівництва музею Шухевича Львівському історичному музею. Бо 16 травня мала відбутися сесія Львівської міськради, у порядку денному якої стояв проєкт ухвали «Про передачу КЗ ЛОР „Львівський історичний музей“ функцій замовника будівництва та надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. Білогорщі, 76-А». Проєкт був опублікований на депутатському порталі ЛМР ще 8 травня.

«Відновлюємо музей не для родини, а для майбутніх поколінь»

«На першому засіданні робочої групи не було суперечок чи непорозумінь, — розповіла «ВЗ» донька Романа Шухевича Марія Трильовська. — Бо питання передачі функцій замовника Львівському історичному музею було вже вирішено — напередодні сесії, яка мала відбутися 16 травня, мер підписав це розпорядження.

Головний архітектор міста повідомив, які умови виставлялися на архітектурний конкурс з відновлення музею Романа Шухевича. Під час обговорення я сказала свою думку, що музей має бути відновлений у такому вигляді, в якому він був до руйнації. Мою думку підтримало ще декілька промовців. Один із доповідачів сказав, що ми «відновлюємо музей не для родини, а для майбутніх поколінь». Євген Бойко запропонував, щоб від кожної групи, яка висловлює свої думки, було обрано двоє осіб в конкурсну комісію архітектурного конкурсу. У понеділок, 27 травня, відбудеться чергове засідання комісії, де запропонують цих осіб. 4 червня закінчується термін подання заявок на архітектурний конкурс і до 26 червня конкурсна комісія розглядатиме ці проєкти.

— Пані Маріє, чи піднімали на комісії питання фінансування майбутнього будівництва? Чи згадували, що Фонд Петра Порошенка дав гарантію на виділення 4 мільйонів гривень на відбудову музею Шухевича?

— Цього питання не піднімали.

— А ваша думка яка з цього приводу?

— Петро Порошенко дає гроші, то чому їх не використати?

— Чому міська рада упирається щодо цих грошей?

— Я думаю, що гроші Порошенко переведе на благодійний фонд, який створив Львівський історичний музей. Тобто вони не потраплять у міську казну. Може, через це хтось десь виступав із міськвиконкому, мовляв, ніякі гроші Порошенка до міського бюджету на відновлення музею Шухевича не надходили. Ну, ці гроші, напевно, ще у фонд Львівського історичного музею також не надходили, поки не було йому передано функції замовника будівництва.

Чому лише тепер створили робочу групу з відновлення музею Шухевича?

«Ми довший час працювали над технічними завданнями, потім був оголошений архітектурний конкурс, а конкурс має свої етапи і це питання не одного-двох тижнів, а питання достатньо тривале, бо це має бути якісний продукт, — відповів „ВЗ“ керівник робочої групи Євген Бойко. — Чому зараз створена робоча група? Тому що є певні політичні дискусії на цю тему. І для того, щоб уникнути цих дискусій, ми і створили робочу групу, до складу якої увійшли представники різних депутатських фракцій. Вважаємо, що робоча група працюватиме збалансовано. І одне з головних завдань, яке ставить робоча група, це уникнути політичних дискусій. Тому що це тема, яка має об'єднувати, а не роз'єднувати.І завданням усіх — влади, громадськості, меценатів — є в тому, щоб об'єднати зусилля і реалізувати те, що ми повинні зробити: відновити історичну справедливість і пам’ятку нашої історії».

Коментар

Олег СИНЮТКА, народний депутат України, фракція «Європейська Солідарність»

На жаль, сьогодні вже можемо стверджувати, що затягування термінів відбудови музею призводить до того, що розпочати роботи з дотриманням усіх термінів отримання дозволів може бути не швидше осені цього року. Це означає, що міська влада свідомо затягує будівництво і точно ми вже не зможемо відбудувати і відкрити цей музей цього року.

Щодо грошей, тут представники міської влади лукавлять. Я вже чув їхні заяви про те, що вони нічого не знають і їм не надходили кошти від фонду Порошенка. Але Фонд Порошенка не тільки публічно заявив, що готовий профінансувати відбудову музею, а й передав сертифікат Історичному музею на 4 мільйони гривень. Крім того, перерахував 100 тисяч гривень, аби вже провадити технологічні роботи стосовно організації виставки у цьому музеї. Міська влада, аби отримати ці кошти, мала би, як мінімум, відкрити окремий рахунок, щоб Фонд Порошенка міг перерахувати їм ці кошти. Поки що окремого рахунку для цих коштів міська влада не відкрила. І тому будь-які заяви про те, що міськрада нічого не знає про кошти, це насправді лукавство з їхньої сторони. Бо пан Садовий і міська влада поки що роблять все можливе, аби не відновлювати музей Шухевича в такому вигляді, як він був у березні 1950 року, коли Роман Шухевич прийняв останній бій з військами НКВД.

У справі відновлення музею не повинно бути політичних мотивів. Це справа нашої історичної спадщини, яка має об'єднати українське суспільство. Ми воюємо з тим самим ворогом, з яким воював і генерал Шухевич.

Які мотиви у пана Садового? Мені це невідомо, але, очевидно, що він затягує цей процес. І він не може не розуміти, що міг ще 3 січня прийняти рішення про відновлення музею, видати розпорядження щодо визначення замовника будівельних робіт, щоб отримати технічні умови, замовити проєктну документацію на відновлення, розпочати процес погодження в історичному середовищі. Цього всього він не робить. А це його оголошення псевдоконкурсу, який спочатку мав закінчитися у травні, тепер перенесений на червень — це просто свідоме затягування часу. Він думає, що люди забудуть про цю тему і відмовляться від відновлення музею. Афера, яку мер хотів втілити з пам’ятником голові ОУН Євгену Коновальцю, точно не пройде у випадку з відновленням музею Романа Шухевича.

Схожі новини