Передплата 2024 «Добра кухня»

«Відновлення Музею Шухевича не потребує архітектурного конкурсу»

Львівські архітектори закликали ЛОВА й мерію Львова підтримати пропозицію Фонду Порошенків щодо відбудови історичної будівлі-символу

Фото ЛМР
Фото ЛМР

Львівська обласна організація Спілки архітекторів України оприлюднила відкритий лист щодо відновлення Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Білогорщі. Архітектори звернулися до голови Львівської ОВА Максима Козицького, міського голови Львова Андрія Садового та до Петра Порошенка — нардепа, засновника Благодійного фонду Порошенків — зі своїми рекомендаціями і пропозиціями.

Архітектори наголошують, що віднов­лення будівлі зруйнованого музею в селі Білогорщі не потребує проведення архі­тектурного конкурсу міжнародного рів­ня — через відсутність предмета твор­чого конкурсного пошуку. «Йтиметься лише про максимальне відтворення іс­торичної автентики як артефакту за ма­теріалами різних архівів та проєктної до­кументації, що збереглись у доступному та належному вигляді. Також зроблено 3D-сканування об'єкта до і після атаки. Попереду важка і прецизійна робота істо­риків, реставраторів та керівництва му­зею», — йдеться у листі.

Нагадаємо, Музей Шухевича був зруй­нований у ніч на 1 січня цільовою атакою російських дронів-камікадзе. Будівля та цінна музейна експозиція повністю ви­горіли. Того ж дня лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко оголо­сив про готовність профінансувати від­новлення музею коштом власного благо­дійного фонду. Натомість міський голова Львова Андрій Садовий на брифінгу біля руїни зауважив, що відновлення тре­ба зробити «після Перемоги», а для цьо­го оголосити міжнародний архітектурний конкурс.

17 січня Фонд Порошенків видав ке­рівництву музею гарантійний лист на 4 мільйони гривень. Цього дня під час зу­стрічі громадськості ідею якнайшвидшо­го відновлення музею підтримали донь­ка Романа Шухевича Марія Трильовська, Леся Шухевич, голова Братства ОУН-УПА Богдан Борович, дисидент та громад­ський діяч Мирослав Маринович, пред­ставники Львівської ОВА, народні депута­ти України, депутати Львівської обласної та міської рад.

Цю концепцію підтримала і Львівська облрада, яка на своєму засіданні 6 лю­того проголосувала за найшвидшу відбу­дову музею. Ще раніше керівництво му­зею звернулося до Львівської міськради з проханням передати йому права забу­довника, бо без цього неможливо виго­товити проєктно-конструкторську до­кументацію і на її підставі відбудувати Музей Шухевича. Звернення до міського голови Львова Андрія Садового з таким же меседжем зачитали 8 лютого на сесії Львівської міськради. Але з мерії - мов­чанка.

Натомість 27 лютого Львівська місь­крада оголосила всеукраїнський архі­тектурний конкурс на відновлення Музею Шухевича. У документі йшлося, що завер­шать реєстрацію на участь у конкурсі 25 березня, конкурсні проєкти подаватимуть до 6 травня, журі визначить переможців до 24 травня. Загальний призовий фонд конкурсу — 500 тис. грн, зокрема за пер­ше місце — 250 тис. грн, за друге — 150 тис. грн, за третє - 100 тис. грн.

Але навіщо оголошувати конкурс, від­повідно, витрачати кошти (хай навіть і не з міського бюджету, як зазначає міська рада) на створення максимально точної копії історичної споруди?

Про це якраз і йдеться у відкритому листі архітекторів: «Вбачається за до­цільне провести історичне відновлення музею в селі Білогорщі як об'єкта куль­турної спадщини та символу Незламності і Боротьби. А міжнародний архітектурний конкурс провести на комплексне впо­рядкування прилеглої території включ­но зі створенням навпроти музею гро­мадського простору біля встановленого пам’ятника Роману Шухевичу із залучен­ням території лісопарку „Білогорща“. Та­кож на вільній території можна розгляну­ти можливість спорудження сучасного інформаційно-освітнього центру Історії визвольної боротьби з туристичною інф­раструктурою із забезпеченням інклю­зивності, де серед іншого передбачити укриття з фондосховищем… За цих об­ставин ЛОО НСАУ готова максимально сприяти у підготовці всіх належних доку­ментів на відновлення зруйнованого Му­зею Романа Шухевича та у проведенні міжнародного конкурсу на кращу проєк­тну пропозицію розвитку прилеглих до нього територій».

Схожі новини