Передплата 2024 ВЗ

«ЛМР має якнайшвидше відкрити спецрахунок для відновлення музею Шухевича»

  • 04.07.2024, 18:03
  • 261

Львівська міськрада має якнайшвидше відкрити спецрахунок для коштів на відновлення музею Шухевича — вважає народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Володимир В’ятрович

«Нещодавно минуло 30 червня, черговий день народження головнокомандувача генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича. Попри те, що минуло пів року з дня руйнування музею в Білогорщі, місця, де загинув Роман Шухевич, там досі руїни. Це замість того, аби саме в цей день музей знову запросив до себе відвідувачів», — зауважив народний депутат.

«На жаль, міська влада в особі Львівського міського голови пана Садового проігнорувала пропозицію Фонду Порошенка якнайшвидше відновити цей будинок. Було оголошено про потребу якихось конкурсів. Позиція Львівської громадськості, в тому числі позиція родини була однозначною: перше і найважливіше, що має бути зроблено — це відновлено цей будинок в такому вигляді, в якому він був до того, коли був зруйнований російськими Шахедами», — нагадав В’ятрович.

«В нас немає могили Романа Шухевича, відповідно для родини, для всього суспільства, для всіх українців це місце є місцем вшанування загиблого генерала. Було витрачено дуже багато часу на абсолютно порожні дискусії, замість того, щоб зробити просту, але дуже необхідну річ — відновити будинок в такому вигляді, як він був. Ми повернулися до цієї первісної ідеї, але на жаль, втратили пів року», — констатує депутат.

«Пів року тому рідні сказали, що музей треба відновлювати терміново і в тому вигляді, в якому є, бо це — місце пам’яті Романа Шухевича. 5.03.1990 р. з ініціативи Юрія Шухевича була споруджена символічна могила, що визначила початок музею… Пів року, як ми спостерігаємо суцільне політиканство міської влади Львова навколо цієї теми. Яке почалось тільки з тих причин, що Петро Порошенко зголосився виділити кошти на відновлення музею. Хочу ще раз наголосити не необхідності якомога швидшого відновлення Музею генерала-хорунжого УПА Романа Шухевича у Білогорщі. Це наша пам’ять!», — наголошує народна депутатка Софія Федина.

Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Львові, знищений під час російського обстрілу 1 січня 2024 року, — це колишній підпільний штаб ОУН, де Шухевич переховувався останні роки свого життя і де був убитий радянськими кадебістами у 1950 році. Фонд Порошенка взявся профінансувати відбудову музею, відповідний гарантійний лист передали керівництву установи.

Ідею якнайшвидшого відновлення будинку, який був німим свідком останнього бою головного командира УПА, було підтримано на зустрічі громадськості 17 січня 2024 року у Львові, в історичному музеї, зокрема донькою Романа Шухевича Марією Трильовською, головою Братства ОУН-УПА Богданом Боровичем, дисидентом та громадським діячем Мирославом Мариновичем, народними депутатами України, депутатами Львівської обласної та міської рад.

Петро Порошенко у день народження Шухевича закликав місцеву владу не тягнути ще пів року і відкрити спецрахунок для фінансування відновлення музею. «Це може зробити Львівська міськрада. Визнати замовником Львівський історичний музей, щоб не було жодних спекуляцій і врешті-решт об'єднатися навколо пам’яті про Романа Шухевича та навколо української історії. Маємо берегти нашу спадщину, а не танцювати на її кістках. Не тягніть, робіть!», — наголосив п’ятий президент.

Схожі новини