Передплата 2024 «Добра кухня»

«Не тягніть. Робіть!»

Через понад пів року після зруйнування Музею генерала Романа Шухевича мерія нарешті презентувала ескіз проєкту його відновлення

Нова будівля має максимально відтворювати історичний вигляд зруйнованого музею. Візуалізація ЛМР
Нова будівля має максимально відтворювати історичний вигляд зруйнованого музею. Візуалізація ЛМР

У неділю, 30 червня, до річниці від дня народження генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича Львівська міська рада презентувала ескіз проєкту відновлення його зруйнованого музею. Проєкт, який переміг на Всеукраїнському архітектурному конкурсі, презентували у Білогорщі, на руїнах знищеного 1 січня російським обстрілом музею Шухевича.

Першість в архітектур­ному конкурсі виборола команда Андрія Лесю­ка, яка є автором Меморіа­лу пам’яті Героїв Небесної Со­тні у Львові. Як повідомили у пресслужбі ЛМР, на прохан­ня родини Романа Шухевича, нова будівля максимально від­творюватиме історичний ви­гляд, а всі автентичні елемен­ти, які частково вціліли після атаки ворожих дронів (столяр­ка, дерев’яні сходи, фортепіа­но, погруддя Шухевича тощо), місто відновить та поверне у музей, чітко відділивши автен­тичне від нового. Ключовою у майбутньому музейному про­сторі має стати криївка, що була на другому поверсі будів­лі. Там у разі необхідності пе­реховувався Роман Шухевич.

На місці закинутих госпо­дарських будівель архітектори запропонували облаштувати освітній простір для проведен­ня заходів патріотичного ви­ховання молоді. А також — ме­моріальний сквер з освітніми зонами біля озера. Довкола пам’ятника Роману Шухевичу будуть площа та вуличні меблі. Об'єкт буде повністю інклю­зивний (тобто доступний для людей з обмеженими фізични­ми можливостями).

Як уже писав «ВЗ», раніше громадськість і політикум не­одноразово звертали увагу на те, що відбудова музею затя­гується. Минуло вже понад пів року, як музей зруйнували, а результати архітектурного кон­курсу оголосили тільки тепер. Під час презентації на це звер­нула увагу донька Романа Шухевича, Марія Трильов­ська: «Багато було дискусій. Моя думка була відновити му­зей один до одного, таким, як він був раніше. Але дуже бага­то ідей і думок є про те, як від­новити, можливо, навіть не тут відновлювати, а у місті… Ду­мок дуже багато, а історія за­тягується. Будемо ми так дис­кутувати, будемо ми так битися — не знати, коли цей музей від­родиться. І з огляду на те, щоб музей відродився, щоб ворог не тішився, що він знищив, і ми опустили руки, будемо працю­вати й відновлювати».

Питання щодо фінансуван­ня музею під час презентації, судячи з усього, не порушува­ли.

Того ж дня до Львова заві­тав п’ятий президент Укра­їни Петро Порошенко, бла­годійний фонд якого ще у січні (!) дав гарантійного листа на 4 мільйони гривень — на фінан­сування відновлення Музею Шухевича. У мерії чомусь досі цього «не помічають»… Поро­шенко зробив допис у себе на ФБ, де вчергове нагадав, що міська рада затягує відбудову музею, і що відбудований му­зей можна було відкрити вже сьогодні.

«Але, на жаль, на цьому міс­ці досі лише обгорілий фунда­мент, — констатував Петро По­рошенко. — Ми втратили цілі пів року. Ще у січні я запро­понував за власні кошти від­новити музей так, як цього прагне родина Романа Шухе­вича. Підтверджую, що гото­вий фінансувати відновлення музею. Але, на жаль, місце­ва влада зволікає і керуєть­ся якимись іншими мотива­ми. Тож вимагаю не тягнути ще пів року і відкрити спецрахунок для фінансування відновлен­ня музею. Це може зробити Львівська міськрада. Визна­ти замовником Львівський іс­торичний музей, щоб не було жодних спекуляцій, і врешті-решт об'єднатися навколо пам’яті про Романа Шухевича та навколо української історії. Маємо берегти нашу спадщи­ну, а не танцювати на її кістках. Не тягніть, робіть».

Схожі новини