Передплата 2024 «Добрий господар»

«На Горбачевського, 19, має бути все люкс»

Академія наук почала реставрацію вілли Захаревича

Так виглядала історична вілла. Тепер тут демонтовано частину фасаду і дах. Фото Центру міської історії
Так виглядала історична вілла. Тепер тут демонтовано частину фасаду і дах. Фото Центру міської історії

Пам’яткозахисник Назар Леб’як написав звернення на «Гарячу лінію міста Львова» та в міське управління охорони історичного середовища: чи законно проводять будівельні роботи на пам’ятці архітектури, віллі на вул. Горбачевського, 19? Адже на будівлі вже демонтували частину фасаду…

Дописувачі «Гарячої лі­нії міста Львова» обурюються, мовляв, чиновники з мерії го­дують нас відписками про ре­конструкцію і відновлення, а насправді руйнують, навіть столярку не зберігають. А та­кож мешканці побоюються, що тут незабаром зведуть «свічку» поверхів на двадцять…

Про скандал довкола цієї ві­лли, архітектурної перлини ра­йону вулиці Сахарова, «Високий Замок» писав неодноразово. Ще з 2019 року довкола цієї іс­торичної ділянки тривали «ба­талії» між Львівською міською радою та Карпатським відді­ленням інституту геофізики ім. С. І. Субботіна НАН України. Міськрада бачила цю територію як сквер і громадський простір. Натомість Карпатське відділен­ня Інституту геофізики, яке має ділянку в користуванні, хотіло реконструювати історичну ві­ллу і спорудити поруч шести­поверховий житловий будинок для працівників Західного на­укового центру. Для цього вже навіть почали вирубувати дере­ва, щоб звільнити місце під бу­дівництво.

Проти майбутнього будівни­цтва активно виступали меш­канці довколишніх будинків. Мерія пропонувала науковцям для спорудження житла іншу земельну ділянку, натомість ті не погоджувалися, називаючи дії міськради «рейдерським за­хопленням». Мовляв, міськра­да хоче довести до руйнації та ліквідувати пам’ятку архітекту­ри, а потім тихенько продати цю ділянку комусь під забудову чергового хмарочоса…

Як розповів «ВЗ» уповнова­жений працівник Інституту геофізики Михайло Гірник, ділянка на Горбачевського, 19, — державна власність, яку Кабмін ще у 2009 році пере­дав Академії наук України, а та, своєю чергою, — Інститу­ту геофізики. На цій ділянці є об'єкт нерухомості - пам’ятка архітектури місцевого значен­ня, вілла 1929−1930 рр., спо­руджена будівельною фірмою Кароля Ольґерда Юраша та Альфреда Захаревича.

Нині цю пам’ятку справді довели майже до повної руй­нації. Але в управління охорони історичного середовища Льво­ва заспокоюють, що з віллою буде все гаразд, мовляв. нині її реставрують.

Власник, тобто Інститут геофізики, ще чотирнадцять років тому уклав охоронний договір. Нині інститут взявся за рестав­рацію вілли, плануючи обла­штувати тут свою адміністра­тивну будівлю.

За результатами обстежен­ня в Управлінні охорони істо­ричного середовища Льво­ва повідомили, що будівля — у незадовільному стані, окремі елементи, зокрема дахові кон­струкції та покриття, взага­лі аварійні. 2023 року на звер­нення власника управління надало висновок щодо вико­нання невідкладних робіт, аби вивести будинок з аварійного стану. Робочий проєкт перед­бачав вивести будівлю з ава­рійного стану та відновити до її історичного вигляду 1930-х ро­ків.

«На Горбачевського, 19, має бути все люкс, — стверджують в Управлінні охорони історично­го середовища. — А ми пильну­ватимемо в два ока, щоби так і було. Закликаємо усіх львів'ян також дивитися за цими та ін­шими роботами і давати нам знати у разі порушень».

Схожі новини