Передплата 2024 ВЗ

Яна з Дуклі повернуть на купол Бернардинської криниці

Навесні, коли майстри завершать її відновлення

фото з ФБ Інституту Полоніка
фото з ФБ Інституту Полоніка

У Львові відреставрували знамениту скульптуру Святого Яна з Дуклі - мистецьку пам’ятку XVIII століття. На реставрацію її забрали у лютому 2022 року, після початку широкомасштабного вторгнення рф. Над відновленням скульптури працювали львівські реставратори під керівництвом польського Інституту Polonika, який виділив на це кошти.

Навесні скульптуру Яна з Дуклі обі­цяють встановити на куполі старовинної криниці, що у дворику Бернардинсько­го монастиря. Цю криницю теж віднов­люють завдяки фінансуванню Інституту Polonika.

Як розповіла «ВЗ» радниця місь­кого голови Львова з питань збере­ження культурної спадщини Лілія Онищенко, Яна з Дуклі відновлював митець-реставратор Тарас Олещук, скульптуру до Польщі не вивозили, все робили у львівській реставраційній май­стерні. «Зняли скульптуру з криниці на початку війни і спершу заховали в без­печне місце, — наголошує Лілія Онищен­ко. — А потім вирішили перевезти до реставраційної майстерні та приступи­ти до роботи».

фото з ФБ Інституту Полоніка
фото з ФБ Інституту Полоніка

Лілія Онищенко каже, зараз майстри працюють над відновленням криниці у дворику монастиря, яка була у вкрай за­недбаному стані. «Криниця складна для реставрації, бо купол мав поліхромію, а волога дуже зруйнувала купол, — наго­лошує моя співрозмовниця. — Це був не­абиякий виклик для реставраторів. Від­новили стінопис, купол покрили, камінь відчистили від чорної кіптяви. Доповни­ли втрачені елементи каменю. Віднови­ли також чотири вази на криниці, їх теж довелося демонтувати і відвезти в май­стерню».

Схожі новини