Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Святий Ян із Дуклі надалі охоронятиме Львів»

Історичну скульптуру повернули на купол старої криниці Бернардинського дворика

Фото автора
Фото автора

Після дворічної реставрації на купол Бернардинської криниці повернули скульптуру Святого Яна з Дуклі - мистецьку пам’ятку XVIII століття. Над відновленням скульптури працювали львівські реставратори, а кошти на це надав польський Інститут Polonika.

Відновлена скульптура повністю позолочена, виглядає гарно. Але наразі дещо дисонує з Бер­нардинською криницею, яку нещодавно закрили риштуванням на ремонт…

«Святий Ян з Дуклі повернувся на купол кри­ниці в Бернардинському дворику й надалі охо­ронятиме Львів. Реставраційні роботи вико­нував митець Тарас Олещук, — розповіла „ВЗ“ радниця міського голови з питань охорони історичного середовища Лілія Онищенко. — Криницю теж відновлять завдяки фінансуванню Інституту Polonika. Криниця у вкрай занедбано­му стані. Реставрація буде складною, купол мав поліхромію, але волога зруйнувала об'єкт».

Фігура святого Яна з Дуклі виготовлена з цин­ку, всередині - порожня. Руки майстрам дове­лося виготовити окремо, їх припаяли до тіла. Го­лову святого прикрашає німб, виготовлений зі сталі. Процес канонізації Яна з Дуклі розпочав­ся ще 1948 року, а 1997-го її завершив тодішній Папа Римський Іван Павло ІІ.

Схожі новини