Передплата 2024 «Добра кухня»

Коли Марк Дробот співав «Баладу про мальви», у залі плакали…

На заньківчанській сцені відбулася прем'єра вистави «Червона рута», присвячена життю й творчості Володимира Івасюка

Фото: Руслан Литвин
Фото: Руслан Литвин

У місті Лева гідно відзначили 75-річчя від дня народження видатного українського композитора, виконавця, автора понад сотні пісень, а також творів класичної музики Володимира Івасюка. І, на жаль, цьогоріч 18 травня минає 45 років, коли тіло зниклого напередодні Івасюка знайшли повішеним у Брюховицькому лісі.

Володимиру Івасюку по­стійно погрожували, за ним стежили «бдітєльниє» очі, його переконували писати «пєсні на рус­кам», його кликали до москви і про­понували великі гроші… Але Воло­димир не зрадив і не продався. Як міг, опирався системі, долав пере­шкоди і писав нові пісні.

Фото: Руслан Литвин
Фото: Руслан Литвин

Івасюк постійно ризикував. Ри­зикнув і режисер, художній ке­рівник Максим Голенко, який на заньківчанській сцені поставив ви­ставу-присвяту «Червона рута», сценарій до якої написала Наталка Ворожбит.

Напередодні прем'єри (11−12 травня у касі театру не було жодно­го вільного квиточка. — Г. Я.) Мак­сим Голенко розповідав, що він, щойно прочитав сценарій, який На­талка Ворожбит написала до філь­му, загорівся бажанням поставити за цим сценарієм виставу про сина Буковини, який мав великий вплив на становлення естради в Україні. Уже у 21-річному віці Володимир Івасюк презентував свої найвідо­міші пісні - «Червона рута» і «Водо­грай», які знає кожен українець.

На головну роль режисер запро­сив заслуженого артиста України Марка Дробота. 37-річний актор перед виставою дуже хвилювався, бо розумів усю відповідальність і перед режисером, який у нього по­вірив, і перед львів'янами.

І ось довгоочікувана прем'єра ви­стави-мюзиклу. Сценограф Юлія Заулична створила оригінальні де­корації. Постамент, на ньому ленін, який кілька разів падає… Сцена — сіра і сумна, але у цій сірості живе українська пісня. «Червона рута» — вистава про свободу, пошуки себе, своєї ролі на цій землі, а також про родину, друзів і підлих зрадників.

У постановці задіяні майже всі заньківчани, усі співають так гарно, що підспівує зал. Марк Дробот, як з’ясувалося, не лише талановитий актор, а й має чудовий голос і гарно співає. А під «Баладу про мальви», яку він заспівав у самому кінці, пла­кали у залі не лише матері…

Коли опустилася завіса, глядачі ще довго аплодували. Заньківчани тричі виходили на поклін. Але із залу ніхто не виходив. Тоді глядачі поча­ли співати «Червону руту»… Відома українська актриса Римма Зюбіна, яка зіграла у виставі няню Мілю, піз­ніше розповіла: «У фіналі співаємо пісню Володимира Івасюка „Чер­вона рута“. Оплески. Опускається завіса, і ми чуємо, що в залі почина­ють співати „Червону руту“. Завіса підіймається, і ми підхоплюємо. Це фантастично і незабутньо…».

Схожі новини