Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Новий власник палацу збирає по селу історичну інформацію»

Науковці досліджують залишки історичних розписів на стінах палацу Жевуських-Лянцкоронських, роблять 3-D сканування споруди

Фото автора та з відкритих джерел
Фото автора та з відкритих джерел

У палаці Жевуських-Лянцкоронських, що в селищі Розділ Стрийського району, почалися відновлювальні роботи. Фахівці з реставраційної майстерні «Гарда» обстежують те, що залишилася від автентичного інтер'єру цієї пам’ятки XVIII-ХІХ століть. На першому етапі досліджують поліхромію стін будівлі. Також малюнки на внутрішніх стінах палацу. Архівні документи зберегли свідчення про розкішні інтер'єри цієї споруди.

Нагадаємо, у серпні цього року палац та земельну ділянку біля нього придбав інвестор родом із Луганської області Ігор Ліскі (голова наглядової ради групи компаній «Ефективні інвестиції» EFI Group). На онлайн-аукціоні ProZorro палац, який є пам’яткою архітектури XVIII-ХІХ століття, зведений у стилі французького ренесансу продали за 20 мільйонів гривень. Парк, де розташований палац, внесено до природно-заповідного фонду України.

Голова наглядової ради EFI Group Ігор Ліскі, який став власником роздільського палацу, назвав себе… новим графом палацу. Ліскі ще не знає, що тут буде після реставрації - реабілітаційний центр для захисників, британська школа, готель…

Але початку листопада представник інвестора дещо привідкрив завісу таємничості. Палац реставрують і навесні 2024 року тут відкриють туристичний сезон. У частині просторів споруди відкриють музейні кімнати, що знайомитимуть відвідувачів з історією палацу та стануть простором для публічних подій та івентів.

Потреба у дослідженнях залишків художніх розписів палацу є. За часів радянського союзу тут зробили капітальний ремонт та перепланування з пристосуванням під санаторій «Розділ» — значну частину «рідних» перегородок із розписами демонтовано, а стіни покрито олійною фарбою. Після того, як санаторій ліквідовано, а будівлю залишено без догляду на кілька десятиліть, стіни почав атакувати грибок. Це призвело до втрати багатьох автентичних малюнків.

Засновниця культурної ініціативи «Спадщина.UA», кураторка проєкту Ганна Гаврилів розповіла для «ВЗ», що роботи із дослідження художніх розписів на стінах палацу щойно стартували і триватимуть два-три тижні.

«Спадщина.UA» співпрацюватиме з інвесторами палацу три роки. У рамках цієї співпраці палац відреставрують, щоб просувати його у туризмі як одну із знакових пам’яток України.

«У палаці зроблено підготовчі роботи, все почищено і прибрано. Роботи ведуться інтенсивно. Роблять 3-D сканування споруди. Новий власник палацу збирає по селу історичну інформацію, розповіді старожилів, фото, — розповіла для „ВЗ“ голова Новороздільської громади Ярина Яценко. — Хочуть повністю відновити історію палацу. Щоб він відповідав тому духу і часу. Крім палацу, там є парк, який є пам’яткою садово-паркового мистецтва. Шукаємо експертів, які оцінять стан парку, бо він у поганому стані. Оцінять, які дерева треба зберегти, і як парк почистити від зарослі. Комісія поїде туди, щоб визначитися з роботами. Осінь — хороший час для таких робіт, щоб до весни відкрити туристичний сезон».

Схожі новини