Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові виявили незаконно збудовану віллу Гринкевичів

  • 31.01.2024, 20:30
  • 5 430

У Львові на комунальній землі виявили віллу родини Гринкевичів, яку збудували з численними порушеннями

Фото із соцмереж Любомира Зубача
Фото із соцмереж Любомира Зубача

Львівська міська рада вже скерувала листи в Держгеокадастр, Державну екоінспекцію, поліцію та інші інстанції.

Як повідомив заступник мера Львова з містобудування Любомир Зубач, про віллу-самобуд посеред лісу у районі Тракту Глинянського посадовці дізналися із журналістського запиту. За його словами, щодо оформлення чи оренди землі, як і щодо дозволів на спорудження будинку Гринкевичі, до Львівської міської ради не зверталися.

«Гринкевичі збудували віллу у Львові без дозволів. При цьому так виглядає, що прихопили міську землю і „трохи“ лісу. Басейн там, де мали би бути сади. Особняк, що своїм подвір'ям заліз на землі природо-заповідного фонду. Захоплення двох комунальних ділянок. Та самовільна дорога через ліс. І, звичайно, без жодного дозволу. Ну від структур ЛМР точно», — зазначив Любомир Зубач.

Посадовці управління держконтролю за використанням землі були з обстеженням на місце — до вулиць Лодія-Наступальна. За даними мерії, це колишні землі садового товариства Споживче товариство «Пролісок», які були передані в приватну власність ще 1998 року.

Відповідно до схеми, ділянки № 1, 2, 3 та 4 перебувають у власності Світлани Гринкевич та Ірини Федак — дружини та тещі Ігоря Гринкевича.

«Будинок збудовано на ділянці № 2 площею 9,5 соток землі, але він там трохи не помістився і зайняв частину ділянки № 3. У порядних господарів біля будинку має бути басейн. Він розташувався на ділянці № 4. І через свої габарити попередньо заліз на ділянку № 5. А вона — комунальної власності», — зазначив заступник мера Львова з містобудування.

Три з чотирьох ділянок, за даними мерії, перебувають у власності родини Гринкевичів з 2019 року. Тільки одну — № 2 вони придбали під час війни, у серпні 2022 року.

За словами Любомира Зубача, теперішнє цільове призначення ділянок № 1 і 2 дозволяє будувати будинок. Втім, зазначає посадовець, «є запитання до того, як воно було змінено», бо до ділянки немає жодних під'їздів, як того вимагають державні будівельні норми. Ділянки № 3 і 4 призначені під колективне садівництво, і на них не можна нічого будувати, проте там вже залили бетон під басейн.

«Ділянка № 6 на план-схемі позначена зеленим кольором. Орієнтовно 21 сотка — це все захоплені державні землі ДП „Львівський Лісгосп“. Тобто це ліс і землі природно-заповідного фонду, на якому не можна нічого робити, тим паче рубати дерева, щоб поставити огорожу чи прокласти дорогу. Але саме це зробила родина Гринкевичів. До слова, захоплення земель державної власності - це кримінальна відповідальність», — розповів Любомир Зубач.

Натомість ділянки № 5 і 10 — це міські землі. Їх умовно позначили червоним.

«Без жодних дозволів зайняли і фактично користуються комунальною землею і на обох комунальних ділянках встановили металеві огорожі. За результатами обстеження нашої комісії держуправління контролю за землями, площа цих самовільно зайнятих земель — 0,28 га», — наголосив заступник міського голови Львова з містобудування.

Львівська міська рада вже скерувала листи у Держгеокадастр, Державну екоінспекцію, Нацполіцію, а також Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства та Філію «Львівського лісового господарства» ДCГП «Ліси України».

Схожі новини