Передплата 2024 ВЗ

Скільки архітектурних пам’яток Львівщини відреставрують цього року?

Через війну бюджет на ці потреби став значно скромнішим

Цього року у реставрацію архітектурних пам’яток Львівщини скерують 13 мільйонів гривень обласного бюджету. За ці кошти майстри-реставратори відновлять дерев’яну церкву Богоявлення Господнього у селі Кугаїв та дерев’яну церкву Успіння Пресвятої Богородиці (є пам’яткою національного значення у селі Кліцько). Ці два архітектурно цінні об'єкти були збудовані ще у 17 столітті. Також завершать реставрацію пам’яток, які прапори доводити до ладу торік.

Про це повідомила на брифінгу директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

Торік бюджет для реставрацій був вищим — 16 мільйонів 200 тисяч гривень. Вдалося відновити шість цінних об'єктів. Зокрема, дерев’яну церкву святого Михаїла в селі Ісаї. Цьогоріч там також мають завершити реставрацію стінопису.

«У церкві збереглися ікони відомих художників кінця 19 століття Івана та Василя Чайок, створені у 1897 році, — наголосив художник-реставратор вищої категорії Олег Рішняк, який працював з церквою в селі Ісаї. — А хоругви знайдені у 2015 році, були відреставровані за участі студентів Академії мистецтв, зараз зберігаються у фондах Національного музею імені Андрея Шептицького у Львові. Розпис храму починається ззовні, з розпису порталу: на дверях церкви з західної сторони бачимо зображення Архистратига Михаїла і два зображення апостолів Петра і Павла. Вся площа церкви всередині також є розписана. Оскільки пам’ятка дуже довго замокала, бруси були вологі, а зараз все висихає - дерево зменшується в об'ємі - то почалося лущення фарбового шару. Відтак, хоча церква виведена з аварійного стану, її стінопис перебуває в гострому аварійному стані і вимагає якщо не повної реставрації, то принаймні консерваційних заходів».

Схожі новини