Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чому варто відмовитися від хліба та булочок зранку

Експерти зазначають, що вживання вуглеводів на сніданок може негативно позначитися на рівні цукру у крові, настрої та енергії протягом дня. Тож чому такий сніданок шкідливий і які корисні продукти можуть замінити звичні бутерброди та булочки

Ось чому шкідливо снідати вуглеводами:

1. Підвищується гліке­мічна реакція. Після вживан­ня вуглеводів рівень глюкози у крові може значно підвищи­тись, що негативно впливає на ендокринну систему та під­шлункову залозу.

2. Знижується чутливість до інсуліну. Вживання вуг­леводів призводить до зрос­тання рівня цукру у крові та виділення інсуліну. Постійне споживання вуглеводів на сні­данок може знизити чутливість до інсуліну і спричинити нако­пичення жиру.

3. Зменшується чутли­вість до лептину. Вуглевод­ний сніданок знижує чутли­вість до гормону насичення — лептину, що робить людину схильною до переїдання.

4. Розвивається дисбак­теріоз. Вживання вуглеводів натщесерце може порушити баланс мікробіоти кишечни­ку, призводячи до дисбалансу та розвитку симптомів, як-от здуття живота та порушення випорожнень.

Чим замінити вуглеводний сніданок?

Дієтологи рекомендують вживати їжу, багату на білки, вітаміни та мікроелементи, як-от овочі, фрукти та горіхи. Ці продукти містять достатньо енергії для активного почат­ку дня та забезпечують довго­строкове відчуття ситості.

Схожі новини