Передплата 2024 ВЗ

У новому фондосховищі зберігатимуть живопис і графіку

Львівська національна галерея мистецтв хоче розширитися на 78 мільйонів гривень

Львівська національна галерея мистецтв імені Б. Возницького побудує у своєму дворику (вул. Стефаника, 3) сучасний мультифункціональний мистецький простір і триповерхове фондосховище з підвалом. Відповідні містобудівні умови й обмеження для цього будівництва затвердив виконком Львівської міськради. Документ передбачає гранично допустиму висотність будівель — до 17,5 метра.

Як розповів «ВЗ» прессекретар Львівської галереї мистецтв Василь Миць­ко, проєкт здійснюватиметься за державний кошт. Він затвер­джений державною міжвідом­чою комісією з питань держав­них інвестиційних проєктів як такий, що підлягає реаліза­ції. На 2021 рік призначено ко­шти на виготовлення проєк­тно-кошторисної документації — 3,6 мільйона гривень до кін­ця року. «На сьогодні загальна вартість проєкту становить 78 млн грн, — сказав Василь Миць­ко. — Але вона може коригувати­ся, оскільки остаточна вартість буде відома після експертизи цього проєкту, тендерної заку­півлі, погодження цієї ж комісії. Тобто наступного року сподіває­мося отримати ще 38,9 млн грн. У проєкті два напрями. Перший — фондосховище за новітніми вимогами. Нас цікавить, щоб у ньому були набагато кращі умо­ви волого-температурного ре­жиму. Планується ліфт, сучасна система пожежогасіння (витіс­нення повітря інертним газом), вентиляції. У фондосховищі пла­нуємо зберігати живопис і гра­фіку. Графіка особливо чутлива до атмосферно-температурних коливань. Можливо, там ще збе­рігатимуть якісь важливі музейні предмети, які в разі чого можна би було швидко дістати (тягнути їх з підвалу вручну, як це роби­лося роками, — складно).

Другий напрям — мультикуль­турний простір. Це велика кон­струкція з прозорим накриттям над двориком. Говориться бага­то про сад скульптур, але муль­тифункціональність у тому, щоб цю територію можна було ви­користовувати для різних мис­тецьких завдань. У подальшому ці завдання будуть детально роз­роблені".

Мілена Русанова

Читайте також: «Митець має бути щасливим, щоб творити, а не бідним»

Схожі новини