Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Не чекав, що кулі до зброї Росії можуть постачати США", - Зеленський

Президент України Володимир Зеленський здивований та розчарований рішенням США не продовжувати санкції щодо компаній, які будують "Північний потік-2"

Про це він заявив в інтерв'ю американському виданню Axios, передає ВВС.

«Ми були дуже здивовані», — наголосив Зеленський.

Він пояснив, що дізнався про рішення США не продовжувати санкції щодо компаній, які будують газопровід, зі ЗМІ, а не від представників Держдепартаменту США, з якими зазвичай обговорювалися всі питання, пов'язані з «Північним потоком-2».

«Між стратегічними партнерами відносини мають бути прямими», — зауважив президент.

В інтерв'ю Зеленський розповів, чому вважає, що Україні мають негайно надати План дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО, і чому він вважає Джо Байдена Майклом Джорданом у політиці.

Видання Axios з посиланням на власні джерела також наводить пояснення, чому зустріч між президентом США Джо Байденом та Володимиром Зеленським так і не відбудеться до саміту між Байденом та Путіним.

На думку Зеленського, «Північний потік-2» є зброєю в руках Росії, з чого випливає, що кулі для неї постачатимуть США.

«…Це дуже не зрозуміло, я вважаю, точно не чекав, що кулі для цієї зброї можуть постачатися такою великою країною, як США. Тому що це зразкова цивілізація, зразкова демократія у світі», — зазначив він.

«На жаль, це (рішення США. — Ред.) не націлене на підтримку України. Я справді думав, що коли справа стосувалася Північного потоку-2, США залишились останнім стійким форпостом, так би мовити. Ми розуміємо, що лише США здатні зупинити це будівництво», — додав він.

Зеленський вважає, що президент США Джо Байден все ще зберігає можливість зупинити вступ газопроводу у дію, навіть якщо залишиться добудувати лише 1% обсягу цього газопроводу.

«Ба більше, все зараз в руках тільки президента США, і я впевнений, що він знає про це, і його команда знає про це…», — переконаний Зеленський.

Президент України зазначає, що розуміє небажання США шкодити відносинам з Німеччиною накладенням санкцій на компанії, які будують газопровід.

«Втім, скільки українських життів коштуватимуть відносини між США та Німеччиною? Це моє перше питання. Маю на увазі, що і США, і Німеччина повністю розуміють, яка вагома перевага опиниться в руках Росії, тобто Північний потік», — зазначив Зеленський.

Водночас президент України припустив, що Джо Байден у відносинах з Росією використовує тактику відомого баскетболіста Майкла Джордана.

«Майкл Джордан дуже часто заманював свого супротивника, іноді демонструючи удавану слабкість або навіть ознаки захворювання. У нього була безліч секретних прийомів, щоб змусити свого супротивника розслабитися і нав'язувати йому свою тактику, нав'язати помилкове відчуття наближення перемоги», — пояснив Зеленський.

«А потім Джордан кардинально змінює свою тактику і вириває перемогу в останній момент. Тому я все ж таки вірю, що Байден — це Джордан в політиці», — додав він.

Зеленський в інтерв'ю також засудив зволікання з наданням України ПДЧ в НАТО. На його думку, це зневірює українців та залишає Україну в непевному становищі у небезпечний час.

«Загалом відбуваються дуже неправильні речі. Тому що поки я особисто вважаю, що Україна з часом вступить в НАТО, я повинен відзначити, що багато українців дедалі більше не вірять в це так сильно, як раніше. Я вважаю це — велика проблема», — зазначив він.

«Якщо вони дійсно хочуть бачити нас як учасника, тоді марно дивитися в бінокль, в якесь далеке майбутнє і обговорення цього майбутнього. Проблема має бути вирішена негайно. Ми знаходимося в небезпеці прямо зараз, наша незалежність знаходиться під загрозою прямо зараз, і саме зараз нам потрібна допомога», — наголосив Зеленський.

На його думку, надання Україні ПДЧ в НАТО вже буде «реальним баченням України як частини НАТО в найближчому майбутньому», а поки що українці лише 13 років чують обіцянки про НАТО.

Axios з посиланням на джерело в Білому домі повідомляє, що в адміністрації Байдена розглядали можливість запросити Зеленського на зустріч до Вашингтону. Вона мала відбутися ще до зустрічі президента США з Путіним, запланованої на 16 червня.

Проте зміни у керівництві НАК «Нафтогаз України» наприкінці квітня призвели до того, що Білий дім відмовився від цієї ініціативи.

«Цей крок призвів до занепокоєння в адміністрації, що він (Зеленський. -Ред.) відступив від антикорупційних зусиль», — пишуть журналісти Axios.

Читайте також: Зеленський хоче"протиснути" закон про олігархів на референдумі

Схожі новини