Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Піти чи не піти? В Америці питання…

Опитування Bloomberg надихає чинного президента: у штатах, які вирішать долю виборів, рейтинг Байдена майже зрівнявся з рейтингом Трампа

За задумом Білого дому, інтерв’ю Байдена телеканалу ABC мало показати виборцям, що той, попри усі вікові проблеми, здатний бути президентом США ще чотири роки. Фото ABC News
За задумом Білого дому, інтерв’ю Байдена телеканалу ABC мало показати виборцям, що той, попри усі вікові проблеми, здатний бути президентом США ще чотири роки. Фото ABC News

Теледебати між кандидатами в президенти США, господарем Білого дому Джо Байденом і його попередником Дональдом Трампом, залишаються гарячою темою. 81-річний Байден, який провалився на дебатах, розповів телеканалу АВС, що це був лише «поганий епізод», і що попри похилий вік він повністю готовий до другого терміну… Тим часом у близьких до Демократичної партії ЗМІ усе гучніше звучать заклики до відставки Байдена з поста президента (бо «не здатний перемогти Трампа»). Мовляв, хай піде сам, і тоді замість нього з Трампом побореться нинішня віцепрезидентка Камала Гарріс. А якщо Байден сам іти не хоче, то нехай Гарріс і більшість міністрів відсунуть його від влади на підставі 25-ї поправки до конституції… Утім, шансів на такий розвиток подій мало. Останнє опитування Bloomberg надихає Байдена: у штатах, які в листопаді вирішать долю президентських виборів, його рейтинг майже зрівнявся з рейтингом Трампа.

Про 25-ту поправку до кон­ституції США керівництву Демократичної партії на­гадала у виданні The New Yorker професорка права Гарвардського університету Джінні Сак Джерсен. Згідно з цією поправкою, консти­туція дозволяє президенту США піти у відставку, якщо той не може виконувати свої обов’язки. А якщо президент не здатний при­йняти таке рішення, то усунути його з посади можуть віцепрези­дент і більшість членів уряду.

«Про 25-ту поправку майже за­були, аж поки після нападу при­хильників Дональда Трампа на Ка­пітолій 6 січня 2021 року тодішні керівники демократів у Конгресі, лідер меншості у Сенаті Чак Шу­мер і спікерка Палати представ­ників Ненсі Пелосі не вирішили, що цю поправку треба застосу­вати, — щоб негайно усунути пре­зидента Трампа від влади, — нага­дала юристка. — Тепер настав час лідерам демократів освіжити свої знання про 25-ту поправку — щодо президента з їхньої власної партії».

«Демократам уже надто піз­но заміняти Байдена іншим кан­дидатом у президенти, — вважає авторка. — Але якщо Байден піде у відставку відповідно до 25-ї по­правки, Камала Гарріс негайно обійме його посаду. Якщо прези­дент Байден цього не зробить, рі­шення має бути прийняте за ньо­го, а Гарріс стане президенткою і водночас кандидаткою на вибо­рах. Її шанси у перегонах зрос­туть, коли боротиметься як чинна глава держави».

Тезу «надто старий для пре­зидентства Байден» розпалюють також інші американські ЗМІ.

Зокрема, видання The Washington Post розповіло, що Байден використовував телесуф­лер навіть під час зустрічей з до­норами своєї виборчої кампа­нії. Телесуфлер нібито допомагав президенту не втратити «нитку» своїх висловлювань… У Білому домі, спекулює WP, влаштували все так, аби відстані, які має про­ходити президент перед відеока­мерами, були коротшими. Мов­ляв, тоді хода Байдена видається енергійнішою… І, нарешті, видан­ня пише, що сходинки трапа пре­зидентського літака, якими Бай­ден підіймається на борт Air Force One, зробили нижчими, — аби 81-річний господар Білого дому не перечепився.

Звичайно, після провальних для себе теледебатів Джо Байден не сидить у «глухій» обороні, а контратакує. Зокре­ма, президент США дав інтерв'ю телеканалу ABC. Ця розмова, за задумом Білого дому, мала про­демонструвати стурбованим ви­борцям, що Байден, попри усі ві­кові проблеми, цілком здатний бути американським президен­том іще чотири роки.

Під час 20-хвилинного інтерв'ю АВС Байден заявив, що його слабкий виступ на теледебатах із Трампом був тільки «поганим епі­зодом», спричиненим сильною застудою і загальним виснажен­ням через активність на посаді.

«Я переконаний, що маю най­кращу кваліфікацію для того, аби перемогти Трампа, і що знаю, як залагодити цю справу», — зазна­чив Байден. А щодо ймовірно­го виходу з президентських пе­регонів-2024 господар Білого дому сказав таке: «Я поступив­ся би лише тоді, якби всемогутній Господь зійшов із небес і сказав мені, що не маю шансів перемог­ти Трампа».

«Я саме той хлопець, який зі­брав НАТО докупи, — заявив Бай­ден в інтерв'ю АВС, реагуючи на закиди про погіршення ста­ну його здоров’я останніми міся­цями. — Хоча ніхто не думав, що я зможу розширити Альянс (оче­видно, президент США мав на увазі вступ до НАТО Фінляндії і Швеції. — А. Є.). — Я той, хто зу­пинив Путіна. Ніхто не думав, що таке може статися».

Як бачимо, попри гучний про­вал на дебатах, Байден і надалі вірить, що переможе Трампа. Як каже Байден, соціологія, яка про­гнозує перемогу опонента, не ві­дображає реальності… І певні підстави так говорити господар Білого дому має.

Опитування, проведені відра­зу після дебатів 27 червня, пока­зали зростання переваги Трампа. Але минуло кілька днів, і човен ви­борчої кампанії Байдена спіймав у вітрила свіжий вітер: за дани­ми опитування Bloomberg News/Morning Consult, у swing stаtes, «штатах, які коливаються» (тоб­то тих, де виборці можуть прого­лосувати як за демократа, так і за республіканця), Трамп виперед­жає Байдена лише на 2%. Роз­рив у межах статистичної похиб­ки (47% проти 45%) — найменший від жовтня.

Як свідчить опитування Bloomberg, чинний президент уже випереджає свого попере­дника у двох swing stаtes, Мічиґа­ні й Вісконсині. В Аризоні, Джор­джії, Неваді та Північній Кароліні й надалі лідирує Трамп, але розрив — у межах статистичної похибки. Єдиним зі «штатів, що коливають­ся», де Трамп зберігає упевне­не лідерство (розрив 7%), є Пен­сильванія.

Опитування Bloomberg стало першим після теле­дебатів ґрунтовним дослі­дженням настроїв виборців у тих штатах, які визначать результат перегонів. Чому результати цього опитування суперечать загально­американській соціології, що по­казала погіршення позиції Байде­на після програних дебатів?

На думку виборців swing stаtes міг вплинути агітаційний наступ демократів, які останнім часом витратили на передвиборну ре­кламу в цих штатах уп’ятеро біль­ше, ніж республіканці. Поза тим, опитування Bloomberg стартува­ло через чотири дні після дебатів, тобто пізніше, ніж загальнонаці­ональні опитування. А відтак ви­борці мали час «охолонути» й по­міркувати…

Що найбільше турбує вибор­ців swing stаtes? Нелегальна ім­міґрація, а це «коник» Трампа. Але далі йдуть збереження де­мократії, зміни клімату, аборти й охорона здоров’я, тобто пробле­ми, розв’язання яких виборці цих штатів воліли би довірити Байде­ну… Не забуваймо, нещодавно суд визнав Трампа винним у кри­мінальній справі (підробка бзнес-документації з метою приховати виплати порнозірці - аби мовча­ла про їхній сексуальний зв’язок), і той став першим експрезиден­том в історії США, засудженим у кримінальній справі. Зараз 62% виборців вважають Трампа не­безпечним, а в лютому таких було 59%.

Утім, позитивна для Байдена соціологія від Bloomberg не озна­чає, що провальні для нього де­бати зовсім не вплинуть на пере­біг кампанії.

Після дебатів лише 39% ви­борців swing stаtes вважають, що Байден має кандидувати далі. Про Трампа так кажуть 50% ви­борців цих штатів. Водночас май­же 30% прихильників демократів у swing stаtes заявили, що Байден має вийти з перегонів. (Так вва­жає і більшість «незалежних» ви­борців, голоси яких у swing stаtes зараз поділені порівну, і більшість так званих double haters — вибор­ців, яким не до вподоби обидва кандидати). А от симпатиків рес­публіканців, які сказали після де­батів, що Трамп має вийти з пере­гонів, — лише 9%.

І, нарешті, велика проблема Байдена — Пенсильванія. У цьо­му swing state на північному схо­ді США чинний президент на­разі програє. А без населеної Пенсильванії (там велика україн­ська громада, більшість якої за­звичай голосує за республікан­ців), що в Колегії вибірників має 19 голосів, набрати 270, необхід­них для загального тріумфу, Бай­дену буде важко. Навіть якщо ві­зьме Мічиґан і Вісконсин, де зараз лідирує, без Пенсильванії Байден муситиме перемогти ще у двох-трьох swing states…

Боротьба у Пенсильванії буде запеклою. За останній місяць штаб Трампа витратив на агре­сивну рекламу в цьому штаті, по­вну нападок на Байдена, вісім мільйонів доларів. Чим відповість штаб президента? Як там обіця­ють, у липні на виборчу рекламу витратять 50 мільйонів (очевид­но, не тільки у Пенсильванії. — А. Є.). За даними Bloomberg, пла­нують використати такі популяр­ні серед багатьох виборців swing states телевізійні події, як тран­сляції з літньої Олімпіади в Пари­жі й прем'єра… чергового сезону реаліті-шоу «Холостячка».

Схожі новини