Передплата 2024 ВЗ

Садовий отримав “антикорупційний привіт” від Холодницького

Суть претензії — земельну ділянку для індустріального парку продали за мізерні гроші

Робочий ранок на Свято Михайла, міський голова Львова Андрій Садовий почав із не надто приємних новин — прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вручили йому підозру. Кримінальну справу проти Садового порушили через фінансові зловживання (так кажуть прокурори САП. — Авт.) у будівництві індустріального парку в Рясному.

«Щойно прокурори Холодницького вручили мені повідомлення про підозру. Про що йдеться? У 2015 році місто Львів на відкритому інвестиційному конкурсі залучило інвестора — компанію CTP. Ми від цієї компанії за землю отримали 54 млн грн. Було поле, де корови паслися. На цьому полі компанія має збудувати індустріальний парк.

Починаючи з 2015−2016 років і далі — блокування зі всіх сторін. На рівні влади держави, генеральної прокуратури… За той час компанія CTP збудувала парки в Румунії, в інших країнах. Це третій за об'ємом інвестор, який інвестує в промислове майно. Вони мають намір створити тут у Львові три тисячі нових робочих місць. З того часу, з 2016 року, прокурори їздять, досліджують. Земля стоїть. Отакі реалії нашого часу, будемо боротися і будемо перемагати".

Співрозмовник УП підтвердив інформацію про підозру. За словами джерела УП, землю Садовий видав в області, а парк мав би бути у місті.

«Правоохоронці мають висновок Держаудитслужби, висновок експерта, покази свідків, які навіть звільнились з роботи, щоб не підписувати незаконні рішення», — відзначило джерело УП.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі наразі офіційно не коментують справу проти мера Львова. У 2017 році Садового уже викликали на допит щодо індустріального парку. Прокурори мали зауваження до вартості землі, яку продано інвестору — 54 мільйони, оскільки ринкова вартість мала би бути 140 мільйонів.

Директорка юридичного департаменту Львівської міської ради Гелена Пайонкевич сказала «ВЗ»: «Суть зауважень САП — земельна ділянка продана за заниженою вартістю, а також не у конкурентний спосіб…».

Журналіст-криміналіст Микола Савельєв сказав «ВЗ», що прокурори САП обгрунтовано вручили підозру Садовому, оскільки на документі про продаж земельної ділянки стоїть саме його підпис. Каже, Садовий так поспішав із рішенням, що віддав землю, по суті, за безцінь, взяв на себе відповідальність.

«Садовий зробив велику помилку і за це у САП вхопилися, — наголошує пан Микола. — У справі є ще одне питання — кому належить земля: Львову чи населеному пункту? Якщо земля тоді не належала місту, не знаю, на якій підставі туди могли запустити індустріальний парк? Як буде просуватися справа проти Садового? Як правило, такі справи заходять у тупик…».

Поінформований співрозмовник заявив «Українській правді», що сторона обвинувачення буде клопотати про заставу для мера Львова Андрія Садового, якому 21 листопада оголосили про підозру у зловживанні владою, в розмірі 50 мільйонів гривень.

А тим часом…

Пізніше на брифінгу Андрій Садовий сказав, що суд у цій справі засідатиме вже наступного тижня. Він особисто поїде до Києва відстоювати свої права. Там, каже Садовий, буде йтися і про заставу.

Мер Львова не опускає рук. Обіцяє розповісти в суді про перипетії довкола зведення індустріального парку, оскільки у цивілізованих країнах світу навпаки просять інвесторів вкладати у робочі місця, а у нас «інвесторів луплять».

«Чи мене хочуть нагнути і налякати? — каже Садовий. — Я спокійний! Розумію, має бути повага до органів розслідування, до суду. Мене тисни-не тисни… Зроблю все можливе, щоб це (розгляд справи. — Авт.) було максимально публічно, відкрито. На цьому прикладі треба показати, що люди, які організовують перепони у створенні робочих місць, мають нести покарання. Ніхто не покараний за те, що за ці роки не дали змоги збудувати індустріальний парк! Розумієте в чому прикол!».

З досьє «ВЗ»

У Львові є плани збудувати великий індустріальний парк, площею майже 25 га. Керуюча компанія — дочірня компанія голландського гіганта нерухомості виробничого призначення у країнах центральної та східної Європи — СТР. Компанія планує інвестувати у будівництво майже 50 млн євро і збудувати у кілька етапів 100 тисяч метрів квадратних виробничих приміщень.

Схожі новини