Передплата 2024 ВЗ

Голову Верховного суду назвали хабарником

Причетними до незаконних дій вважають людей бізнесмена Жеваго. Сам він каже про «явну підтасовку»

Фото НАБУ
Фото НАБУ

Громом серед ясного неба прозвучало повідомлення Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) про розкриту ними «масштабну корупцію» у Верховному суді і як наслідок — затримання на хабарі голови Верховного суду Всеволода Князєва (на фото). За словами радника керівника Офісу президента Сергія Лещенка, задокументовано отримання Князєвим 2,7 мільйона доларів неправомірної вигоди.

Ці розкладені на дивані долари детективи НАБУ називають хабарем голові Верховного суду.
Ці розкладені на дивані долари детективи НАБУ називають хабарем голові Верховного суду.

Зі слів правоохоронців, обшуки проведено вдома у Князєва, а також у помеш­каннях 18 суддів Верхньої Па­лати Верховного суду України (ВСУ). Йдеться про тих суддів, які слухали справу щодо пра­ва власності 40,19% акцій Пол­тавського гірничо-збагачуваль­ного комбінату Ferrexpo, який пов’язують із компаніями відо­мого бізнесмена, а у минуло­му — народного депутата Укра­їни Костянтина Жеваго. Якщо вірити НАБУ і САП, за позитив­не рішення у цій справі Князєв та його колеги отримали вели­чезну суму незаконної винаго­роди. У НАБУ і САП кажуть, що у ВСУ була налагоджена система поборів, а випадок із Князєвим — не перший.

Із цього приводу НАБУ і САП скликали у вівторок прескон­ференцію. Цього ж дня на свій позачерговий пленум через надзвичайну подію зібрався і Верховний суд.

У суспільстві думки щодо за­тримання голови Верховного суду розділилися. Одні назива­ють це торжеством закону, озна­кою ефективності роботи антико­рупційних органів, НАБУ й САП. Але є й такі, що вважають цю справу спробою певних кіл тис­нути на українське правосуддя… Нагадаємо, у лютому цього року голова Верховного суду Всево­лод Князєв заявляв, що критич­ні висловлювання заступника ке­рівника Офісу президента Андрія Смирнова щодо кандидатів на посади членів Вищої ради право­суддя у листопаді 2022 року мо­гли зашкодити судовій реформі.

Відреагувала і пресслуж­ба бізнесмена Костянтина Же­ваго, прізвище якого фігурує у скандальній справі. Як зазначи­ла пресслужба, Жеваго «не має жодного відношення до ситуації з начебто одержанням хабара головою чи суддями Верховно­го суду». Самого Жеваго проци­тувала «Українська правда»: «Це очевидно безпідставний зв’язок і явна підтасовка. Велика пала­та ВС прийняла свою квітневу ухвалу не в моїх особистих ін­тересах, а в інтересах великої публічної компанії з поважними акціонерами, яка торгується на основному майданчику Лондон­ської фондової біржі. Верховний суд оголосив юридично виві­рене рішення. Було припине­но спробу сумнівних офшорних компаній, пов’язаних із фігуран­тами санкційних списків США і Європи, у тому числі громадя­нами росії, здійснити рейдер­ське захоплення великого про­мислового активу. Ми з іншими акціонерами переконалися, що саме у найвищій судовій інстан­ції України ще можна домогти­ся захисту своїх законних прав».

На думку Жеваго, події на­вколо Верховного суду можуть мати на меті дискредитацію цього державного органу.

Схожі новини