Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ексголова НБУ провертав грошові афери?

НАБУ й САП оголосили Кирила Шевченка у розшук. Підозра стосується його діяльності на чолі «Укргазбанку»

Кирило Шевченко. Фото Укрінформ
Кирило Шевченко. Фото Укрінформ

Справжнім потрясінням для представників фінансового сектору України стало повідомлення Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про те, що ексголову Національного банку України Кирила Шевченка і двох його колишніх підлеглих оголошено у розшук. Ще раніше ці органи сповістили про підозру ексочільника НБУ у протизаконних діях — завданні державі збитків на суму 206 млн грн у період, коли він ще очолював «Укргазбанк».

Колишньому керівнику головної фінансової інституції країни інкримінують махінації з державними коштами. Якщо вірити детективам, схема була такою: високопосадовці «Укргазбанку» укладали фіктивні угоди з фізичними та юридичними особами, які, начебто будучи агентами цього банку, залучали до співпраці грошовитих клієнтів. За таке вигадане «залучення» липові агенти щомісяця незаконно отримували солідну винагороду. Слідчі стверджують, що із 2014 по 2019 рік «Укргазбанк» під орудою Кирила Шевченка переказав 52 підставним особам згадувані вище 206 млн грн.

Антикорупційники кажуть, що надсилали Кирилові Шевченку повістки на допити, але він на них не з’являвся. Саме тому й оголосили його у розшук. Є інформація, що ексголова НБУ перебуває за кордоном на лікуванні. Погіршення свого здоров’я пов’язує з виробничими стресами. На це натякнув одночасно із поданою на початку жовтня заявою про відставку.

А згодом Кирило Шевченко заявив, що усі два роки роботи у НБУ відчував політичний тиск, і саме це, мовляв, спричинило погіршення його здоров’я. Заяви правоохоронців про зловживання назвав «передчасними висновками, зробленими на основі поспішних та недоведених суджень». Сказав, що готовий відповідати за кожне своє рішення, під яким стоїть його підпис. Запевнив, що всі завізовані ним угоди були ринковими. Шевченко також заявив, що кримінальну справу проти себе вважає… зведенням порахунків. Начебто його намагалися схилити до рішень, які вважає «шкідливими для фінансової стабільності держави та загрозою для інституційної незалежності НБУ».

Схожі новини