Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Люди, які купили дерево і посадили своїми руками, не мають іспанських паспортів»

На сесії Львівської міської ради «Свобода» посварилася з міським головою Андрієм Садовим через дерево. А насправді напартачили представники ГО «Добродій»

Фото Андріяна Гутника
Фото Андріяна Гутника

Сесія Львівської міської ради увінчалася конфліктом через… дерево. Фракція ВО «Свобода» у Львівській міській раді звинуватила міського голову Андрія Садового та профільні управління міськради у крадіжці їхнього дерева в центрі Львова. Тюльпанове дерево купили та посадили «свободівці», але згодом там з’явилася табличка з написом: «Це дерево посадив Надзвичайний і повноважний посол Іспанії в Україні Рікардо Лопес-Аранда Хагу на знак дружби між народами Іспанії та України».

Міський голова Львова Андрій Садовий доручив провести службове розслідування. Але зазначив, щоб, не дай Боже, не було скандалу з Іспанією, треба все делікатно зробити.

Голова фракції «Свобода» у Львівській міській раді Любомир Мельничук зауважив: «Посол Іспанії садив дерево, є фото, де він з лопатою. Знаєте, я всякий аферизм бачив в цих стінах. Але це вже щось… Де межа того всього?»

Як розповів для «ВЗ» депутат Львівської міської ради Андріян Гутник, «свободівці» заплатили за дерево ще у 2021 році 6,5 тисячі гривень, згодом його висадили.

«Я сказав на сесії, що люди, які купили дерево своїм коштом, своїми руками посадили, на місці, яке вказала Олександра Сладкова (ексначальниця управління екології Львівської міської ради. — Авт.) жодного відношення до іспанської королівської родини не мають, не мають іспанських паспортів», — сказав пан Гутник.

Каже, їхнє дерево можна віддати на експертизу — воно таке одне на мільйон: має специфічні гілки зверху.

«Оплатив за це дерево зі своєї банківської карточки», — аргументував пан Гутник на сесії.

«Стоп, — перебив Андрій Садовий. — Чиновники тут участі не брали, не треба».

Пан Гутник пояснив пану Садовому, що чиновники міської ради мали би поставити на дереві табличку, що його висадили депутати Львівської міської ради від «Свободи», це входить у кошторис. Натомість є інша табличка, що дерево посадили іспанці.

Андрій Садовий сказав депутату, що для нього новина, що дерево садили «свободівці». Перевів стрілки на Львівську ОВА, начебто вони причетні до садіння дерева з дипломатами. Але мерія дозволу не давала на це дерево.

У Львівській ОВА «ВЗ» сказали, що не вони садили дерево, хоча на фото є їхній заступник голови Львівської ОВА Олександр Кулепін.

Звертаюся по коментар до начальниці управління екології Львівської міської ради Галини Микітчак. Каже, дерево висадили восени 2021 році «свободівці», але таблички на ньому не було. «Восени 2023 року нам стало відомо з соціальних мереж, що громадська організація „Добродій“ встановили там табличку, що це вони посадили дерево, — каже чиновниця. — Ми скерували від управління екології листа про те, що ми припиняємо з ними роботу в такому форматі, це псує нашу репутацію, порушує правила висадки зелених насаджень».

Редакція «ВЗ» очікує офіційного коментаря від ГО «Добродій».

Схожі новини