Передплата 2024 ВЗ

За роботою хірурга спостерігали сапери

Генерал-майор медичної служби провів унікальну операцію — дістав із тіла військовослужбовця ЗСУ… цілу гранату

Хірург Андрій Верба тримає у руках вилучений боєприпас. Фото з Фейсбук-сторінки Ганни Маляр
Хірург Андрій Верба тримає у руках вилучений боєприпас. Фото з Фейсбук-сторінки Ганни Маляр

Військовий хірург із Вінниці Андрій Верба — один із найдосвідченіших хірургів ЗСУ. Саме він узявся надати допомогу українському захиснику, біля серця якого застряг навіть не осколок, а ціла граната. Про цей випадок повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

На щастя, боєприпас, влучивши у нашого воїна, не розірвався. Але міг у будь-який час здетонувати в операційній. Ось чому на операцію довелося запросити двох саперів, а хірургу — оперувати без електрокоагуляції (не припікаючи тканини електричним струмом, як це робиться зазвичай у таких випадках).

Фото з Фейсбук-сторінки Ганни Маляр
Фото з Фейсбук-сторінки Ганни Маляр

Втручання минуло успішно. Поранений військовий вже проходить реабілітацію та одужує. З огляду на те, що в країні триває по­вномасштабна війна, інші подробиці цієї уні­кальної історії в Міноборони не розголошують.

Військовий хірург, генерал-майор медичної служби Андрій Верба рятує поранених україн­ських захисників і захисниць з початку війни на сході України. Як відомо із загальнодоступних джерел, влітку 2014 року він провів першу в історії незалежної України хірургічну опера­цію в польових умовах. У квітні 2016 року, пе­ребуваючи у справах в Авдіївці, прооперував доставленого з передової старшого лейте­нанта 90-го аеромобільного батальйону. Бо­єць отримав осколкове поранення обох ніг, у нього була повністю перетята литкова артерія правої кінцівки. Досвідчений хірург урятував чоловіка від ампутації.

Схожі новини