Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Спершу – до сімейного лікаря, потім – до кардіолога...

З 1 січня 2018 року за будь-яких скарг зі здоров’ям доведеться звертатися до лікаря первинної ланки. До вузьких спеціалістів, якщо без скерування, – тільки за гроші.

У ЗМІ з’явилася інформація, що відвідати гінеколога чи психіатра можна буде «в обхід» сімейного лікаря чи терапевта. Нагадаємо, з 1 січня 2018 року за будь-яких скарг зі здоров’ям, які не пов’язані з ризиками для життя (у таких випадках потрібно викликати «швидку»), необхідно буде спершу проконсультуватися з лікарем первинної ланки. Якщо той не зможе допомогти, скерує пацієнта до вузького спеціаліста. Тож з великою вірогідністю всі гіпертоніки, хворі на цукровий діабет, у яких ще немає ускладнень, алергіки і пацієнти з гастритами з нового року лікуватимуться у сімейного чи терапевта, з яким підпишуть контракт.

У 2018 році за одного пацієнта держава виплачуватиме у середньому 370 гривень на рік (за дітей і людей, старших 65 років, — більше), у 2019-му — 450 гривень. Відтак річний дохід фахівця, який обслуговуватиме 2000 пацієнтів (це — максимальна кількість), становитиме 740 тисяч гривень у 2018 р. та 900 тисяч — у 2019-му. З цих грошей лікар повинен сплатити оренду, зарплату медсестрі та фельдшеру (якщо на його обліку стоять пацієнти з віддалених сіл, що належать до однієї громади, і фізично лікарю буде важко щодня туди їздити та надавати медичну допомогу), придбати прості витратні матеріа­ли та частково оплатити пацієнтам вартість аналізів. «Вузьким спеціалістам сімейний лікар зарплату платити не буде, тому фінансово не буде зацікавлений, щоб утримувати пацієнта біля себе, — запевняє радник в. о. міністра охорони здоров’я Олександр Ябчанка. — Крім того, якщо не буде дотримуватися протоколу лікування, його можуть «відрізати» від державного фінансування. Для кожного захворювання існують чіткі показання, коли сімейний лікар зобов’язаний передати пацієнта колезі. Фізично держава не може забезпечити всім охочим візити до вузьких фахівців. Сімейний лікар, педіатр чи терапевт краще за пацієнта знають, як запобігти хворобі і як діяти, якщо вона вже є. От ви, скажімо, вирішили, що вам потрібно до ортопеда. Але насправді вам може знадобитися інший спеціаліст, бо проблема не у суглобах, а в судинах. Зараз склалася ситуація, що вузькі фахівці «футболять» пацієнтів один до одного, і поки з’ясується, що насправді спровокувало погіршення самопочуття, хворий може обійти з десяток лікарів. Бюджетні кошти використовуються неефективно. Сьогодні ми, платники податків (бо фінансуватися система охорони здоров’я буде й надалі з податків — жодні додаткові платежі вводитися не будуть), укладаємо суспільний договір. Кожен зобов’язується покласти певну суму у спільний «казанок», і коли виникне така потреба, зможе розраховувати на безкоштовну медичну допомогу (гарантований державою пакет послуг), бо за станом на тепер безкоштовної медицини не існує». За результатами опитування в рамках проекту «(Без)коштовна медицина», 90% ліків українці купують за власний кошт. За даними досліджень, кожен другий пацієнт відмовляється від лікування або відкладає його через брак грошей. Послуги, які будуть на 100% профінансовані державою: первинна допомога (сімейні лікарі, терапевти, педіатри); екстрена допомога (різке погіршення стану здоров’я, серцевий напад, інсульт, гострий апендицит, ниркова недостатність, запалення легенів тощо); паліативна допомога (передусім — адекватне знеболювання); лікування у вузьких спеціалістів за скеруванням сімейного лікаря та планове лікування у рамках програми медичних гарантій. Для дорогого лікування, як і сьогодні, будуть існувати цільові програми, продовжать діяти програми лікування онкології, гепатитів,

СНІДу тощо. Повний перелік послуг програми медичних гарантій з’явиться у 2020 році (тоді реформа й запрацює на повну потужність).

- А якщо пацієнт все-таки вирішить звернутися безпосередньо до вузького фахівця?

- Мусить оплатити такий візит з власної кишені, як це є у цілому цивілізованому світі. Платники податків не повинні фінансувати захцянки кожного.

- Знайомий скаржиться на біль у спині. Вже п’ять разів був у свого сімейного лікаря. Лікар щоразу призначає нову схему лікування, бо жодна не дає ефекту. До невропатолога не скеровує, хоча пацієнт і просить. Як діяти у таких випадках?

- Розірвати контракт зі своїм сімейним, знайти нового і підписати з ним угоду про співпрацю.

Фото iStock

Схожі новини