Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нетаньягу відступив. Принаймні, до літа

Рішення уряду Ізраїлю відкласти скандальну судову реформу її противники назвали «анестезією». І пообіцяли продовжити масові протести

На антиурядовому мітингу в Тель-Авіві закликали арештувати Трампа, путіна й Нетаньягу - тому що "Ніхто не має стояти над законом". Фото Anadolu Agency.
На антиурядовому мітингу в Тель-Авіві закликали арештувати Трампа, путіна й Нетаньягу - тому що "Ніхто не має стояти над законом". Фото Anadolu Agency.

Кількамісячні й багатотисячні протести в Ізраїлі дали результат: скандальну судову реформу, яку просував правий уряд Беньяміна Нетаньягу, відкладено щонайменше до літа. Прем'єр-міністр Ізраїлю оголосив у зверненні до нації, що його уряд тимчасово відкладає реалізацію ​​реформи системи правосуддя, — щоб уникнути «громадянської війни»… «Перебуваємо на небезпечному роздоріжжі», — зазначив Нетаньягу. Прем'єр-міністр визнав, що в ізраїльському суспільстві серйозна «криза, яка зобов’язує усіх діяти відповідально».

Хотів скасувати реформу повністю, але не наважився?

Раніше того ж дня (27 березня) пресслужба коаліційної партії «Оцма єгудіт» повідомила: «Прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу домовився з міністром національної безпеки Ітамаром Бен-Ґвіром, що уряду буде надано додатковий час до наступної сесії парламенту — для проведення переговорів з усіма зацікавленими сторонами щодо формулювань, цілей та механізмів реформи юридичної і судової системи Ізраїлю».

Цікаво, що, як інформували ізраїльські ЗМІ, у понеділок, 27 березня, Нетаньягу начебто був готовий оголосити не про призупинення, а про повне скасування судової реформи. Але потім, очевидно, під тиском коаліціянтів із релігійних і ультраправих партій, Нетаньягу своє рішення змінив…

Без сумніву, цей «компроміс», а точніше, банальне затягування часу з метою «розмити» проблему, учасників протестів не задовольнить. Адже, на їхню думку, суть пропонованої урядом Нетаньягу судової реформи — перетворення Ізраїлю з розвиненої демократії на диктатуру. Після звернення Нетаньягу лідери протестного руху назвали призупинення урядом судової реформи «анестезією», заявили, що вже наступної суботи (1 квітня) по всій країні відбудуться масові акції, і наголосили: протести триватимуть, поки уряд повністю не відмовиться від планів реформування судової системи, і поки не розпочнуться переговори щодо ухвалення конституції Ізраїлю (як окремого головного закону в країні її немає).

Нагадаємо, проєкт судової реформи, яку подав у Кнесет (парламент) міністр юстиції Ярів Левін, передбачає, зокрема, посилення урядового контролю над процесом виборів суддів Верховного суду, а також можливість скасовувати рішення Верховного суду Ізраїлю… простою більшістю голосів у Кнесеті (парламенті). Фактично, це підпорядкування судової влади законодавчій, тобто нехтування одним із головних принципів демократії…

Багатотисячні ізраїльські протести відбувалися суботами, коли в країні вихідні. Але 26 березня, у неділю, противники судової реформи вийшли на вулиці «позапланово» — у відповідь на рішення Нетаньягу, який очолює праву політсилу «Лікуд», звільнити з посади свого однопартійця, міністра оборони Йоава Ґаланта. Той напередодні закликав колег по уряду й парламентській коаліції зупинити просування судової реформи, — аби не ставити під загрозу національну безпеку.

Недільні протести переросли у зіткнення демонстрантів із поліцією, яка навіть застосувала водомети… Загострення ситуації змусило втрутитися у ситуацію стратегічного партнера Ізраїлю — США. Як інформували ізраїльські ЗМІ, Білий дім, стурбований вуличною ескалацією після звільнення Ґаланта, висловив Єрусалиму своє занепокоєння. «Країни зміцнюються системою стриманих рішень і розумних компромісів, — заявив Білий дім. — Фундаментальні зміни у демократичній системі мають відбуватися за найширшого консенсусу».

«На межі громадянської війни»

Недільні протести в Ізраїлі переросли у зіткнення демонстрантів із поліцією. У Тель-Авів поліціянти навіть застосували водомети... Фото Anadolu Agency.
Недільні протести в Ізраїлі переросли у зіткнення демонстрантів із поліцією. У Тель-Авів поліціянти навіть застосували водомети... Фото Anadolu Agency.

Чому Нетаньягу, що раніше навідріз відмовлявся прислухатися до протестувальників, раптом вирішив відкласти скандальну реформу? Можливо, злякався, що події у країні можуть остаточно вийти з-під владного контролю.

27 березня були скасовані усі вильоти з аеропорту «Бен-Ґуріон». І це напередодні тривалих вихідних на Песах, коли чимало ізраїльтян вирушають у відпустку за кордон… Було оголошено страйк у державних медичних закладах. До страйку приєдналися мережі супермаркетів і ресторанів, зокрема, «МакДональдз». А лідер найбільшої ізраїльської профспілки («Гістадрут») Арнон Бар-Давид заявив: якщо до кінця понеділка уряд не скасує судову реформу й рішення про звільнення Ґаланта, в Ізраїлі розпочнеться загальнонаціональний страйк (після виступу прем'єр-міністра, який заявив про відтермінування реформи, «Гістадрут» оголосив, що масових страйків не буде).

Кілька мерів ізраїльських міст на знак протесту проти судової реформи заявили про намір розпочати голодування навпроти канцелярії прем'єр-міністра. Нарешті, до зупинки судової реформи закликав уряд і коаліцію президент Ізраїлю Іцхак Герцоґ. За його словами, країна опинилася «на межі громадянської війни».

Навіть адвокат, який захищає Нетаньягу в одній з трьох кримінальних справ, у яких прем'єр-міністр є підозрюваним (йому закидають одержання коштовних подарунків, домовленості зі ЗМІ щодо лояльної подачі інформації про діяльність уряду Нетаньягу й лобіювання інтересів медіамагната), заявив, що відмовиться надавати прем'єрові юридичні послуги — якщо реалізацію судової реформи продовжать. Саме особистий інтерес прем'єра (не хоче сідати за ґрати й сподівається, що в разі чого відповідний вирок Верховного суду буде скасований більшістю у Кнесеті) є однією з причин, через які Нетаньягу так наполегливо просуває судову реформу…

На кожний Майдан є свій Антимайдан…

27 березня увечері у центрі Єрусалима відбулася масова акція прихильників уряду й парламентської коаліції (такий собі ізраїльський Антимайдан). «В акції беруть участь десятки тисяч людей, — повідомляло видання 9tv.co.il. — Демонстранти вимагають від уряду не зупиняти юридичну реформу та не поступатися лівим політичним силам. Учасники акції скандують: «Народ обрав реформу!». На мітингу виступили депутати Кнесету від коаліції та урядовці. Зокрема, міністр зв’язку Шломо Караї, звертаючись до присутніх, заявив: «Ви даєте нам стимул продовжувати просування того, що ви обрали… Ми не зупинимося. З божою поміччю ця реформа пройде»… А міністр фінансів Бецалель Смотрич, звертаючись до Нетаньягу, заявив: «Пане прем'єр-міністре, оголосіть, що цього тижня ми ухвалимо закон про реформу! Скажіть «ні» капітуляції перед тиранією меншості». Нетаньягу, проте, вирішив судову реформу відкласти. Ані її противників, ані прихильників це рішення не задовольнило… А відтак, до завершення гострої фази політичного протистояння в Ізраїлі ще далеко.

«Нетаньягу сподівався на швидкий судовий переворот»

«Нетаньягу та його коаліція вважали, що зможуть здійснити швидкий судовий переворот, замаскований під юридичну «реформу», — написав на nv.ua американський журналіст Томас Фрідман. На його думку, цей переворот мав дозволити його організаторам «правити, не турбуючись про єдине джерело стримування політиків в Ізраїлі: незалежну судову систему та Верховний суд».

«Але це було помилкою», — констатував Фрідман. І тепер «опозиція охоплює все ізраїльське суспільство і поширюється за його межі». Нетаньягу, зазначив Фрідман, «помилився з армією, зі спільнотою технологічних стартапів, з Джо Байденом і, як свідчать опитування, з більшістю ізраїльських виборців. Він помилився і з основою своєї власної партії: поки проти його судової реформи щотижня проходили масові, широкомасштабні протести, не було жодної великомасштабної низової демонстрації на його підтримку».

Страх Нетаньягу перед можливим кримінальним покаранням «змусили Нетаньягу сформувати коаліцію з двома колишніми в’язнями та галереєю єврейських шовіністів», багатьох із яких «уникали колишні прем'єр-міністри — більше того, раніше уникав їх і сам Нетаньягу», пояснив Фрідман. «…в Ізраїлі пілоти ВПС, армійські лікарі й кібервоїни попереджають, що Армія оборони Ізраїлю не збирається просто так віддавати честь ізраїльському диктаторові».

«Як сказав нещодавно на мітингу в Тель-Авіві Моше Яалон, ексміністр оборони Нетаньягу і ексначальник штабу армії: «Згідно з моїм особистим досвідом солдата і командира, якщо, не дай Боже, Ізраїль стане диктатурою, у нас не буде достатньо солдатів, готових пожертвувати своїм життям заради захисту країни, і це спричинить екзистенційну загрозу державі Ізраїль», — розповів Фрідман. І продовжив: «Нам достатньо поглянути на погану роботу путінських збройних сил, позбавлених духу й упевненості у своєму диктаторі та його шляху, аби побачити, що диктатура вчиняє з армією».

«Екстремістська коаліція Нетаньягу зараз веде воєнні дії проти палестинців та Ірану, ігноруючи при цьому бажання та цінності свого найважливішого союзника — уряду США, своєї найважливішої діаспори — американських євреїв, та свого найважливішого джерела економічного зростання — іноземних інвесторів, — констатував Томас Фрідман. — І усе це розділяє ізраїльський народ — до межі громадянської війни…».

Схожі новини