Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У львівській лікарні запровадять «синій код». Що це таке?

Кнопка для екстреного виклику лікаря, якщо в хворого стан на межі життя і смерті

У лікарні Святого Пантелеймона Першого медичного об'єднання цього року запровадять «синій код» — кнопку для екстреного порятунку хворих в особливо складних випадках. Таку практику у львівських лікарнях реалізують вперше. Хоча львівська медицина мала би мати такі коди давно…

«Синій код» в медицині є одним із сигналів, який вказує на потребу у невідкладній медичній допомозі, скажімо, при зупинці серця чи дихання. В цьому випадку відлік йде на секунди, і надзвичайно важливо максимально швидко зібрати лікарів, які встановлять причини виникнення важкого стану пацієнта та допоможуть їх усунути". — повідомив депутат Львівської міської ради Олекса Возняк.

Зараз у цій лікарні працівник приймального відділення по черзі обдзвонює лікарів і повідомляє про важкого пацієнта. А інколи, каже депутат, для цього треба десятки хвилин.

Як розповів у коментарі для «ВЗ» директор лікарня Святого Пантелеймона Першого ТМО Юліан Голик, 16 із 35 відділів лікарні хочуть обладнати «синім кодом». Не всім відділенням потрібен цей код.

«Синій код» — не лише кнопки у відділеннях лікарні, а й смартфони та планшети. «Ми ще нічого не купуємо, думаємо та аналізуємо, — наголошує Юліан Голик. — Аналізуємо кількість кнопок, яка нам потрібна. Спілкуюся з кожним завідувачем відділення. Три планшети — на приймальне відділення».

Схожі новини