Передплата 2024 «Добра кухня»

101-річний лікар досі приймає пацієнтів

Медичний стаж француза Крістіана Шене — з Другої світової війни

Під опікою досвідченого доктора Шене перебувають 425 пацієнтів. Фото Reuters
Під опікою досвідченого доктора Шене перебувають 425 пацієнтів. Фото Reuters

Як розповів лікар-ветеран виданню Le Parisien, «це більше громадська, ніж медична робота». За словами Крістіана Шене, лікарів першого контакту (сімейних) у регіоні, де він живе, бракує, тож на заслужений відпочинок він не поспішає.

Найчастіше пацієнти Крістана Шене звертаються по рецепти. А нещодавно лікар-ветеран, використовуючи сучасні комп’ютерні технології, запровадив дистанційні консультації. Під опікою Шене перебувають 425 пацієнтів, інформує Le Parisien.

2020 року, під час ковідної пандемії, Крістіан Шене перебував на ізоляції у будинку опіки для ченців. «Спочатку в нас не було вакцин, тож пощастило, що я не заразився», — розповів 101-річний лікар.

Його медичний стаж розпочався під час Другої світової війни, коли половина Франції була окупована німецькими нацистами. Тодішнього медика-стажера Шене німці примусово мобілізували на боротьбу з епідемією тифу. Лікар згадує, умови праці були тоді важкими, бракувало елементарних ліків…

Днями Крістіан Шене одержав нагороду від Ради департаменту Долина Марни — за свою тривалу роботу лікарем. Коли Шене запитали про секрет його довголіття й фізичної форми, медик-ветеран відповів так: «Секретів немає. Я завжди їв нерегулярно й не дуже багато. І майже завжди робив дві справи одночасно».

Схожі новини