Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Колись тут жили люди, лунав дитячий сміх!

У Дрогобичі розпочався демонтаж сумновідомого будинку на вулиці М. Грушевського, 101/1

Колись тут жили люди, лунав дитячий сміх!
Колись тут жили люди, лунав дитячий сміх!

Нагадуємо читачам: йдеться про трагедію, яка сталась у ніч із 27 на 28 серпня 2019 року. Тоді обвалився один із під’їздів чотириповерхового будинку, внаслідок чого загинуло 9 людей. На придбання нових осель на вторинному ринку житла постраждалим український уряд виділив 40 млн 727 тис. грн. Всього було закуплено 59 помешкань.

Але крапку у цій історії довго не ставили. Два роки не проводився демонтаж зруйнованого будинку, який муляв очі, нагадував про трагедію. Чого лишень не вигадували, чим тільки не пояснювали зволікання з давно анонсованими роботами щедрі на вигадки пліткарі! Але… Правдиві причини затримки робіт виявились набагато прозаїчнішими. Спочатку, як пояснили нам у Дрогобицькій міській раді, це питання не розглядалось через існуючі бюрократичні перепони. Потім на заваді стало інше. Як виявилось, не так легко знайти виконавців, які спеціалізуються на подібного роду роботах. Не одна зустріч відбулась у Дрогобичі із тими, хто, маючи високу кваліфікацію, володіє необхідною технікою та уміннями для демонтажу конструкцій, які залишились після обвалу. Не остання роль у цьому неоголошеному конкурсі претендентів на виконання робіт відіграла, звісно ж, ціна питання.

Врешті-решт, замовник робіт, КП «Управління капітального будівництва» Дрогобицької міськради", за словами керівника Василя Бохонка, віддало перевагу пропозиції одного із львівських приватних підприємців. Вирішальними аргументами стала як порівняно невисока плата за послуги, так і послужний список претендента, який справляв добре враження.

Львівський підприємець за 350 тис. грн погодився виконати всі роботи з демонтажу. Термін виконання — до 31 грудня ц.р. І це тоді, коли інші претенденти за свої послуги просили у кілька разів більше.

Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада

… Демонтаж триває. А людей, надто тих, хто проживає у сусідніх будинках з наполовину вже демонтованим, цікавить, що ж побудують на земельній ділянці, яку ось-ось очистять від уламків зруйнованої будівлі. Із цим питанням, як заявив нам Василь Бохонок, у Дрогобицькій міській раді ще не визначились. Одне лише відомо: міська влада не дозволить побудувати на місці, де загинули люди, нічого такого, що б нівелювало масштаби трагедії, образило почуття тих, хто тут жив. Зрештою, це не лише їх біль. Обвал на вулиці Грушевського — це болюча рана, трагічна сторінка в історії цілого Дрогобича. Треба пам’ятати про це.

Читайте також: Суд закрив справу про обвал будинку у Дрогобичі

Схожі новини