Передплата 2024 ВЗ

«Стартова ціна будинку — мільйон доларів…»

Елітну будівлю на вул.Єфремова, 59, так і не відремонтували… Але планують виставити на аукціон

Фото автора
Фото автора

Ще у 2020 році консультативна поліклініка Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру переїхала з триповерхового будинку, що на вул.Єфремова, 59. Тепер поліклініка працює в онкоцентрі на вул. Гашека, 2а.

У чиновників Львівської обласної ради були плани, що звільнену будівлю у престижному районі міста віддадуть в оренду під приватний будинок для людей похилого віку… Керівництво управління майном спільної власності ЛОР навіть розмістило оголошення про пошук орендаря… Якщо зголоситься більше одного заявника, казали чиновники, то проведуть конкурс. Вартість оренди для будинку похилого віку (тобто для соціальної установи) становитиме 1% від грошової оцінки майна. Якщо це буде приватна клініка чи стоматологічний кабінет, вартість оренди становитиме 20% від грошової оцінки майна. Втім таку оцінку проведуть лише після того, як зберуть заявки від потенційних орендарів.

З того часу минуло близько чотирьох років. Будинок на вул.Єфремова, 59, — у жахливому стані… Таке враження, що його навмисно доводять до руйнування, аби вигідно купити… Всередині тхне сирістю… Ремонту так і не зробили. Старі батареї у деяких приміщеннях зняли, вони так і лежать на підлозі… Ніякого будинку для людей похилого віку так і не відкрили…

Я зателефонувала до в.о.керівника управління майном спільної власності ЛОР Андрія Білоуса. Ось що він розповів.

— Кілька років тому був оголошений конкурс, — каже Андрій Білоус. — Його виграла «Львівська медична група», яка зараз орендує ці приміщення. Ці приміщення вона не використовує, але за оренду платить.

Торік ми виставили другу частину приміщення на конкурс. Ця компанія так само виграла цей конкурс. Так само платить за нього оренду. Вони звернулися до нас з проханням, щоб ми виставили цей будинок на приватизацію. Вони не мають якось ексклюзивного права на приватизацію. Будь-який охочий може взяти участь у цьому конкурсі і купити цю будівлю. З їхнього листа стає зрозуміло, що там потрібно робити капітальний ремонт. Вони бояться ризику інвестицій в орендоване приміщення. Кажуть: «Якщо ми зможемо його купити на аукціоні, то ми зможемо в нього інвестувати. Якщо ні, тоді відмовимося від нього».

— Таке враження, що цей будинок цілеспрямовано доводять до нищівного стану…

— Ми були пів року тому з перевіркою. Будівля більш-менш у нормальному стані. Ви знаєте, ми не маємо формальних причин розривати з ними договір оренди. Вони платять орендну плату. Ціна оренди — ринкова. Під час конкурсу, хто запропонував найкращу ціну, той і виграв. Це не є якась пільгова ціна. Вони її виграли на конкурсі. Запропонуємо депутатам розглянути питання щодо приватизації цього будинку на сесії.

— Ви плануєте на аукціон виставити цілий будинок, чи якусь його частину?

— Потрібно якомога більше коштів виручити у бюджет, тому плануємо виставити цілий будинок на аукціон. За це питання депутати мають проголосувати на сесії облради. Наразі ми запропонували це питання на розгляд комісії, але комісія рішення ще не прийняла. Окрім того, поіменного списку на приватизацію ще не затверджено. Депутати ще дискутують щодо цього питання.

— Виграє аукціон той, хто запропонує більшу ціну… Яка стартова вартість цього будинку?

— Це гарний будинок, гарне розташування, земельна ділянка навколо. Щоб замовити оцінку об'єкта, ми маємо знати усі нюанси щодо приватизації. Бо оцінка об'єкта коштує грошей. Я думаю, що цей об'єкт мінімум буде коштувати мільйон доларів (стартова ціна). А хто запропонує більшу суму, той і виграє.

— Чому у будинку не було зроблено мінімального ремонту?

— Орендарі планували інвестувати гроші. Почалася війна… Наразі не готові до цього. Звичайно, хотілося б, щоб там була лікарня, чи інший об'єкт.

— Шкода, що такий будинок пропадає…

— 100% з вами погоджуюся. Думаю, що найближчим часом там будуть якісь зміни.

Як повідомили журналістці «ВЗ» в управлінні майном спільної власності ЛОР:

— Укладено три договори оренди у будинку на вул.Єфремова, 59, на 712 кв.м. Два договори — до січня 2025 року. За 172 «квадрати» орендар платить 48 тисяч грн на місяць, за 170 «квадратів» — 38 тисяч грн (залежно від поверхів).

Ще один договір укладено до січня 2028 року на 369 «квадратів». Вартість оренди — 83 тисячі грн. 90% коштів з оренди залишається на балансі онкологічної лікарні.

Схожі новини