Передплатити Підтримати

Вчені розповіли про нову користь вживання кави

Вчені з Університету Куїнс в Кінгстоні заявили про те, що для тих, хто вживає каву, знижується ризик розвитку одного з найбільш поширених типів раку печінки, гепатоцелюлярної карциноми.

Про це повідомляє DT.UA.

Вчені проводили дослідження у Великій Британії протягом 7,5 років. Вони зібрали дані про звички, пов'язані з вживанням кави, 471 449 осі. Дві третини з них заявили про те, що вони п'ють каву. Зазвичай це були фінансово благополучні чоловіки старшого віку з хорошою освітою. Вони також часто палили в минулому або у даний момент, вживали більше алкоголю, мали більш високий рівень холестерину, меншу захворюваність на діабет, цироз печінки, жовчнокам'яну хворобу і виразку шлунку.

Вивчивши дані, вчені з'ясували, що для тих, хто вживав каву, ризик розвитку гепатоцелюлярної карциноми був на 50% нижчим, ніж у тих, хто її не пив. На думку дослідників, це пов'язано з тим, що в каві містяться антиоксиданти і кофеїн, які є онкопротекторами, тобто, захищають організм від розвитку пухлин. Разом з тим, вони відзначають, що вживання кави є не настільки ефективним захистом від раку печінки, як відмова від паління, зниження кількості споживаного алкоголю і зниження ваги.

Раніше вчені заявили про те, що вживання кави допомагає знизити ризик розвитку хвороб Альцгеймера і Паркінсона. У ході дослідження вчені вивчили те, яким чином три типи кави взаємодіють з тау-білками і бета-амілоїдами і, відповідно, здатні боротися з причиною деменції при нейродегенеративних захворюваннях.