Передплата 2024 «Добра кухня»

Литва може не дати чоловікам із України посвідку на проживання, — прем'єрка

  • 08.05.2024, 18:45
  • 518

Країна не буде організовувати депортацію українських чоловіків, однак може відмовити у наданні посвідки на проживання чоловікам з України, якщо наша держава доведе, що вони ухиляються від військової служби

Фото із сайту www.flickr.com
Фото із сайту www.flickr.com

Про це повідомила очільниця уряду Литви Інгріда Шимоніте.

«Ми не будемо організовувати депортацію або шукати українських чоловіків у країні, тому що це було б незаконно», — зазначила посадовиця.

Вона також нагадала, що Європейський Союз продовжив рішення про тимчасовий захист для біженців з України до березня. Однак, за словами литовської прем'єр-міністерки, тим, щодо кого Україна доведе ухилення від військової служби, можуть відмовити в постійному проживанні.

«Литва дуже хоче допомогти Україні, щоб у неї був потенціал для оновлення збройних сил і щоб люди, які тривалий час воювали, могли відпочити», — заявила Шимоніте.

Як відомо, наприкінці квітня Україна припинила видачу нових паспортів чоловікам призовного віку, які мешкають за кордоном. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що повернення військовозобов'язаних з-за кордону є справедливим.

Раніше міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський прокоментував прагнення влади України повернути чоловіків, які виїхали за кордон. Він заявив, що його країна не підтримує українських чоловіків, які намагаються уникнути військового призову.

Також міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Польща допоможе Україні повернути чоловіків призовного віку, якщо Київ звернеться по допомогу.

Однак 30 квітня віцепремʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону.

Схожі новини