Передплата 2024 «Добрий господар»

У Чистий четвер — великі Великодні закупи

Паски — 130 гривень, спечені баранці - 50, пляцки — 340, копченості - 380−400 гривень

Це кілометрові черги до копчених Великодніх смаколиків… Фото авторки
Це кілометрові черги до копчених Великодніх смаколиків… Фото авторки

До Великодніх свят залишилося два дні. У Чистий четвер чимало львів'ян замість прибирання у домівках вирішили з самого ранку відвідати продуктові ринки, аби встигнути запастися популярними продуктами, серед яких копченості. На ринку «Сихів» (в народі це «Іскра») — нечуваний ажіотаж… Перед ятками з м’ясними продуктами вишикувалися довжелезні черги…

Дізнаюся вартість копченостей. За два дні до свят ціни відчутно зросли: приблизно на 20%. Покупці не обурюються, бо перед святами завжди є «націнка на великий попит». А попит на ринкове м’ясо, справді, великий. Копчена шинка — 380 гривень за кілограм, копчена полядвиця — 400, ковбаси — від 300 гривень. Є і дешевші варіанти вуджених ковбас, переважно це вироби на основі фаршу. Курячі м’ясні рулети — 260 гривень, запечений «хлібець» (фарш з печінкою) — 200 грн. На ринку є чимало яток, де можна придбати шкварки до святкових страв (75 гривень за кілограм) та сало — від 240 гривень за кіло.

Зауважила, чимало покупців не дегустують копченості, а одразу купують кілограмами і не економлять на цьому товарі. Зазвичай це постійні клієнти продавців, які вже вивчили якість та смак.

До копченостей знадобиться соус. Сезонний варіант — це бурячки з хріном. За півлітрову банку господині правлять 50−65 гривень. Така сама ціна була і минулих років.

Біля яток з домашніми пасками ефекту «ніде яблуку впасти» немає. Продавці припрошують купувати паски, дають порізані шматки на дегустацію. На ринку паски продають і господині, які їх спекли в домашніх умовах, і кондитерські магазини, які вирішили застрахуватися і продати більше товару, оскільки на ринку покупців перед святами багато.

Магазинні паски дешевші, ніж домашні - 130−240 гривень, панетоне — 300. Домашні паски, як запевняють господині, спечені на яйцях і без додавання куркуми як барвника. Вартість таких пасок — від 300 гривень. На ціну паски впливає і декор. Пшоняна різнокольорова посипка — дешевший варіант, ніж, наприклад біла глазур та декоративний зефір. Не декором єдиним. На вартість пасок впливає її внутрішнє наповнення — родзинки, цукати, а ще — чи спечений Великодній хліб на основі сиру. Сирні паски завжди у тренді та на 15% дорожчі, ніж ті, які спечені суто з дріжджового тіста.

Поспілкувалася з господинями, які торгують на ринку. Кажуть, нині деякі домашні паски на продаж виготовляють на основі італійських заквасок левіто мадре, їх купують на спеціалізованих сайтах. Ціна пасок з італійських заквасок — 180−260 гривень.

Ще одна символічна здоба до великоднього кошика — спечені баранці. Цього року за них правлять 50−60 гривень. Баранці декоровані глазур’ю, різнокольоровою посипкою, а також синьо-жовтими стрічками та міртою, або барвінком.

На ринку можна також придбати популярні галицькі пляцки та торти — від 340 гривень за кілограм. Не побачила, щоб господині цікавилися тортами… Переважно купують паски, баранці, яйця, овочі (перець, помідори, огірки), городню зелень.

Схожі новини