Передплата 2024 «Добра кухня»

Макрон в образі… Гітлера

Французьке видання Le Monde виправдовується: зовсім не те, мовляв, мали на увазі…

Президент Франції Емануель Макрон вляпався у черговий скандал. Цього разу мимоволі: суботній журнал M, який видає щоденна газета Le Monde, представив Макрона на обкладинці в образі, що нагадує… фюрера нацистської Німеччини Адольфа Гітлера.

На обкладинці журналу M — чор­но-біле фото президента Франції, у якого «вписали» фото «жовтих жилетів» (демонстрантів, які кілька тиж­нів тероризували Париж та інші великі французькі міста). Напис на фото пере­кладається так: «Від інавгурації до жов­тих жилетів — Єлісейські поля як театр сили Макрона».

Пильні інтернет-користувачі відра­зу зауважили: образ, у якому Макро­на представив журнал М, дуже нагадує той, у якому позаминулого року зобра­зили… Гітлера. Невже Le Monde натя­кає на те, що політика французького президента нагадує ту, яку проводив вождь нацистів?

Головний редактор газети Le Monde Люк Броннер поспішив виправдати­ся: «Обкладинка M magazine du Monde спричинила критику деяких наших чи­тачів, — визнав Броннер. — Вибачає­мося, якщо наші проекти їх шокували. Але вони не заслуговують на висуну­ті проти них звинувачення». За слова­ми Броннера, «використані елементи належать до графіки російського кон­структивізму початку ХХ століття, який використовував чорний і червоний ко­льори. Обкладинку також надихну­ли роботи інших художників, зокрема Лінкольна Егнью, який створив бага­то графічних елементів для М». Влас­не, саме Егнью придумав у липні 2017 року обкладинку для видання Harper’s Magazine, головним героєм якої став Гітлер…

Схожі новини