Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Розпочався період найбільшої активності гадюк

ОБЕРЕЖНО, ЗМІЇ! Це гасло набуло актуальності цієї літньої пори у Львівській області. Лише наприкінці червня надзвичайники зафіксували та розповіли про три випадки

Фото Дитячої лікарні Святого Миколая.
Фото Дитячої лікарні Святого Миколая.

Зокрема, через уку­си змій госпіталізова­но чоловіка і дівчину. Сталося це 28 червня, коли рятувальники отримали пові­домлення про те, що в приймальне відділення Турківської центральної районної лікарні в реанімаційне відділення по­трапив чоловік, 1957 року на­родження, житель с. Розлуча, з діагнозом — укус змією пра­вої стопи. Стан потерпілого — середньої важкості.

Цього ж дня рятувальники отримали повідомлення про те, що в приймальне відділен­ня Сколівської центральної лі­карні потрапила дівчина 2004 року народження, жителька с. Хащовані, з діагнозом — підозра на укус змією нижньої кінцівки. Стан потерпілої - се­редньої важкості.

Два дні перед тим у приймальне відділення Сколів­ської центральної лікарні поступив чоловік, 1976 року народження, мешканець Ки­єва, з діагнозом — укус змією нижньої кінцівки.

А ще день тому у цю ж Ско­лівську центральну лікарню поступив чоловік, 1989 року народження, місцевий жи­тель Славського, з діагнозом — укус змією правої нижньої кінцівки.

Головне управління ДСНС України у Львівській області застерігає меш­канців області бути обе­режними та уважними, ви­рушаючи у ліс чи на природу.

«Будьте уважні у місцях, де можна зустріти плазунів: висока трава, кущі, ліс. Ви­рушаючи у ліс, краще взувати високе щільне взуття, котре змія не прокусить», — радять рятувальники.

Однак не лише дорослі страждають від укусів змій. Нещодавно зі зміїною отру­тою у крові госпіталізували до Дитячої лікарні Святого Миколая Першого медичного об'єднання Львова восьми­річну дівчинку. Плазун вкусив дитину під час відпочинку на природі за Львовом, коли та намагалася його спіймати, аби погратися.

Маленьку пацієнтку звати Аліса. І вона зовсім не боїться змій. Адже вдома у неї живе два екзотичні улюбленці: ма­їсовий полоз та молочна змія. Ось і на відпочинку за містом Аліса вирішила побавитися із плазуном. Спіймала одно­го біля озера, однак тварина вивернулась і вкусила дитину за великий палець лівої руки. Дівчинка відразу відчула біль, а місце укусу посиніло. Батьки прибігли на допомо­гу, сфотографували плазуна і швиденько повезли доньку до лікарні. Як виявилося, вку­сила Алісу саме отруйна змія — гадюка.

Спеціалісти відділення анестезіології та інтенсивної терапії Лікарні Святого Мико­лая одразу почали очищувати кров дитини від отрути. Вжи­ли протишокових заходів та виконали інфузійну терапію. Під час постійних крапель­ниць кожні чотири години ді­вчинці брали кров на аналіз та міряли температуру, аби відстежувати будь-які зміни в організмі. Ось так добу Аліса пробула в реанімації під пиль­ним медичним наглядом.

Медики зазначають: «Га­дюки — єдиний тип отруйних змій, що водяться в Україні. У нашій місцевості є кілька видів цих плазунів. Натрапи­ти на них можна у болотистій місцевості, поблизу заростей водойм, у горах тощо. Нині починається період їхньої найбільшої активності, тож варто бути пильними. Адже отрута гадюки — це токсин, що уражає одразу кілька систем: кровотворну, серцево-судин­ну та нервову. Після укусу по­трібно якомога швидше звер­нутися по медичну допомогу.

У жодному разі не нама­гайтеся відсмоктати отруту! — застерігають лікарі і дають кілька порад, як надати собі чи дитині першу домедичну допомогу у випадку укусу га­дюки:

  • звільнити місце укусу від обтислих речей;
  • обробити рану (краще ан­тисептиком на водній основі);
  • за можливості приклас­ти до місця укусу лід або щось холодне;
  • випити 1−2 таблетки ліків від алергії;
  • менше рухатися та пити багато води.

Ці заходи сповільнять роз­повсюдження отрути та до­зволять виграти трохи часу.

У Першому медичному об'єднанні розповіли: «Для 8-річної Аліси, яку вчасно до­правили до лікарні і якій на­дали всю необхідну медичну допомогу, зустріч із отруйною змією минула без наслідків для здоров’я. Уже невдовзі після надзвичайної пригоди дівчинку відпустили додому».

Отож будьте уважні під час прогулянок на природі!

Схожі новини