Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На ЗМІ та блогерів, які написали про співпрацю Козицьких з багаторічним партнером «Газпрому» Комареком, здійснюється тиск, — Тука

  • 23.07.2024, 20:38
  • 285

Видання та лідери думок, які оприлюднили інформацію про плани родини Козицьких видобувати газ на Полтавщині спільно з багаторічним партнером «Газпрому», чеським мільярдером Карелом Комареком, були піддані тиску, залякуванню та вимогам зняття матеріалів по цій темі.

Про це пише екс-голова Луганської ОДА Георгій Тука на сайті Gordon.ua.

Він нагадує, що ТОВ «Горизонти», яка на 20% належить родині бізнесменів Козицьких, а на 80% - чеському бізнесмену Карелу Комареку, почала підготовчі роботи до пошуку газу у Полтавській області. При цьому Тука наголошує, що Комарек — це багаторічний партнер «Газпрому», власник нафтового терміналу у росії. А у наглядовій раді його компанії перебували «газові чекісти», зокрема, ексрезидент ГРУ в Сирії Трегуб та зампрєд голови «Газпрому» Олександр Медведєв, якого журналісти німецької Welt am Sonntag називали «рукою Путіна, який винагороджує вірних Москві та карає зрадників».

За словами Георгія Туки, на журналістів та блогерів, які оприлюднили ці факти, здійснюється тиск з вимогами зняти існуючі матеріали та відмовитися від подальшого висвітлення цієї теми.

«Як мені стало відомо, просто зараз на ЗМІ та блогерів здійснюється нахабний і шалений тиск із вимогою знімати матеріали по цій темі і не ставити нові - надходять дзвінки та листи з відповідними вимогами і твердженнями, що „все це фейк“. Не фейк, пане Козицький. І ви про це чудово знаєте», — пише екс-губернатор.

За його словами, родина Козицьких намагається виправдатися, заявляючи, що Комарек більше не є партнером російського газового монополіста.

«Вони намагаються прикритися тим, що Комарек остаточно викупив долю „Газпрому“ і типу „чистий“. А також рішенням суду 2020 року, який вони виграли у Держгеонадр, яка не допускала „Горизонти“ до аукціону через лист СБУ, у якому прямо повідомлялося про те, що пан Комарек є власником терміналу „Самара“ і низки заводів у Росії, які поставляють паливо, у тому числі до „ЛНР“ та „ДНР“», — зазначає блогер.

На думку Туки, ці аргументи легко спростувати, адже Комарек розмив долю «Газпрому» у складі акціонерів спільного підприємства Moravia Gas Storage a.s. до 3% не з власної волі, а через прийняття 10 пакету санкцій Європейського союзу, який прямо заборонив наявність росіян в органах керування подібних газових об'єктів. Останні 3% Комарек викупив у «Газпрому» лише нещодавно, і тільки під тиском влади Великої Британії, де Комарек розвиває лотерейний бізнес. Крім того, його компанія Moravia Gas Storage продовжує кредитуватися у російських банках, а у річному звіті називає війну «конфліктом в Україні».

Георгій Тука переконаний, що Козицькі повинні були розірвати всі стосунки із партнером «Газпрому» одразу після початку війни, адже «і до 24 лютого 2022 року співпраця з Комареком була несумісною для патріота і людини із совістю, а після „повномасштабки“ — це пряма огидна колаборація».

Схожі новини