Передплата 2024 «Добрий господар»

Підвищення зарплат і пенсій та безкоштовні медичні дослідження: що чекає на українців у 2019 році

  • 24.12.2018, 09:35
  • 1 260

Наступний рік буде для України неймовірно важливим, оскільки українці обиратимуть нового президента та оновлюватимуть склад Верховної Ради.

Результати цих виборів майже ніхто не може спрогнозувати, однак є низка речей, які були ухвалені раніше і стовідсотково запрацюють у 2019 році, повідомляє ТСН.

Зарплати

І почнемо з грошей. Мінімальна зарплата зросте на 450 гривень — з 3 723 до 4 173 грн. Це новина і гарна, і не дуже. Бо з одного боку — з цієї зарплати більше вирахують податків. А підприємцям, яких піймають у тіні, нарахують штрафи. За цей рік, приміром, їх оштрафували на 224 мільйони гривень.

Утім, з іншого — від мінімалки залежить рівень середньої загальноукраїнської зарплати, яка зросте до 10 тисяч. Чому ця середня зарплата така важлива? Бо від неї напряму залежать пенсії.

Пенсії

1 березня — цю дату всім пенсіонерам радять запам’ятати. Для них цей день буде чи не найбільшим святом у році. Бо щороку, починаючи з наступного, цього дня їм «осучаснюватимуть» пенсії. Ну простіше кажучи, підтягуватимуть угору.

І вигадали для цього в Мінсоцполітики цілу формулу: 50% від зростання середньої зарплати і 50% від рівня інфляції. Ну приміром, якби зараз мінімальну пенсію (1497 грн) осучаснювали, то зросла би вона десь на 12%. Це 180 гривень. Але наступного року ця цифра може бути більшою.

А от військовим пенсіонерам довго чекати не доведеться. Пенсії збільшені на 25% вони почнуть отримувати буквально з січня.

Ну і якщо ви року прийдешнього будете святкувати ювілей — 60-річчя і вже збираєтеся піти на пенсію, то спершу порахуйте свій страховий стаж. Він має бути не менше 26 років. Інакше відпочинок доведеться відкласти.

Медицина

А ви вже записалися до сімейного лікаря? Якщо ні — то маєте ще трохи часу. Чому це важливо? Бо більше 30 різних послуг для вас стануть реально безкоштовними. Навіть ватку й рукавички купувати не доведеться. Гроші почнуть ходити за пацієнтом, як і передбачала реформа.

Від 1 липня запрацює так звана друга ланка медичної реформи. Тобто діагностика. Схема така: сімейний лікар в електронній системі виписує вам направлення наприклад, на аналізи, УЗД, кардіограму, чи рентген. Жодних папірців вам не дають. Ви лише маєте запам’ятати чи записати свій номер і назвати його в поліклініці, куди звернетеся за послугою.

Але — важливо — цей медзаклад — приватний чи комунальний — повинен мати договір із новоствореною Національною службою здоров’я, бо за послуги платитиме вона. Якщо такий договір є, то на дверях має бути напис «Безкоштовна діагностика». До неї входить: 12 видів аналізів, 5 видів рентгену, мамографія, 6 видів УЗД, 4 види біопсії, ехокардіографія, ендоскопія та нескладні операції, видалення новоутворень.

Трансплантація

Мав би ще запрацювати закон про трансплантацію. Але скоріш за все відкладеться. Бо Мінохорони здоров’я не розробило, а депутати відповідно не ухвалили ще купу підзаконних актів. Тож, пересадка органів з початку наступного року буде неможлива. Тим паче ні бази донорів, ні спеціального обладнання, ні фахівців і досі немає.

Освіта

Біду з нестачею фахівців — а конкретніше медиків і вчителів — держава береться вирішувати новими, точніше, гарно забутими старими, методами. Усі абітурієнти, що планують вступати на спеціальності «Педагогіка» чи «Охорона здоров’я», наступного року матимуть вибір. Вступати за загальним конкурсом до вишу чи йти поза чергою, але за умови.

Тут увага! Треба мати договір із сільською школою чи мед закладом, де прописано, що 3 роки після навчання цей студент, зобов’язується відпрацювати там. Ініціатива, звичайно, непогана. Якщо лиш розірвати цей договір буде складно. Бо вступати поза чергою будуть усі, відпрацьовувати в школах і лікарнях буде нікому.

Акцизи й податки

Але до лікарів краще не потрапляти взагалі. І поберегти здоров’я. Пропоную покинути курити. Бо якщо вам дуже дорога ваша звичка, то стане вона ще дорожчою — від початку року на 20%, а від 1 липня ще на 9%. Це нові акцизи, які платитимуть виробники, але з вашої кишені. Це означає, що до кінця наступного року пачка цигарок у середньому коштуватиме десь 45−50 гривень.

За цю кіптяву із вуглецю теж доведеться платити. Підприємцям збільшують податок за викиди CO2. При чому суттєво — із 41 копійки до 10 гривень за тонну. Тут цікаво, яка мета благородніша: врятувати планету від глобального потепління чи наповнити наш бюджет.

Тепло

Здається, остання переважає, зважаючи на нові тарифи на тепло. Нацкомісія з регулювання енергетики змусила 18 теплопостачальників підвищити ціну вже з 1 січня. У платіжках суми збільшаться у всіх по-різному. Найбільше — майже на третину зростуть у містах — Одесі та Рівному (+30%). Серед областей лідер — Сумщина (+25%). Найменший удар по кишені відчують жителі Донеччини та Чернігівщини (12−16%).

Фотофіксація правопорушень

Але є шанс зекономити сімейний бюджет. Не попадатися на порушеннях правил дорожнього руху. І зараз я не про поліцію. А про камери, які наступного року почнуть фотографувати порушників — за швидкість чи за неправильне паркування.

Щоправда, точна дата — коли запуститься ця система — поки що невідома. Однак тим, хто відвик їздити за всіма правилами, раджу звикати заново.

І якщо ви вже почали обурюватися, мовляв, а порушників на «євробляхах» як будуть штрафувати, то є відповідь — наприкінці травня усіх, хто не розмитнив свої євромашини. Суми штрафів будуть різні — від 17 тисяч до 170. Залежно від терміну прострочки.

Схожі новини