Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Литва припинить безкоштовне навчання українських студентів, — джерело

  • 15.07.2024, 19:30
  • 388

Литовський уряд більше не покриватиме витрати на навчання для українських студентів-біженців. Однак у деяких навчальних закладах заявили, що українські студенти, як і раніше, зможуть навчатися безкоштовно

Фото Pranešimo žiniasklaidai
Фото Pranešimo žiniasklaidai

Із 2022 року Литва дозволила українцям, які виїхали через війну, навчатися у ВНЗ безкоштовно. Студенти, які вже вступили, зможуть завершити його без сплати за навчання, але із вересня цього року ця схема не буде доступна для нових студентів з України.

«Ми організовуємо всі заходи допомоги громадянам України, які проживають у Литві, у відповідь на потреби української держави, у співпраці та без заохочення відтоку людей з України. … Це бажання української сторони. В Україні є вищі навчальні заклади, і наразі немає необхідності переводити навчання в інше місце», — розповіли у Міністерстві освіти.

Уже із цього року, українці, які отримали середню освіту і склали випускні іспити у Литві, будуть підпорядковуватися загальним правилам вступу, як і громадяни Литви, і зможуть претендувати на бюджетні місця у державних університетах і коледжах.

Та навіть попри рішення центрального уряду, деякі вищі навчальні заклади вирішили продовжувати повністю або частково фінансувати навчання українських студентів.


Джерело: LRT

Схожі новини